UPDATE. Suspectul atacului de la Stockholm urma să fie deportat

09 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Suspectul atacului de la Stockholm urma să fie deportat

Principalul suspect al atacului de la Stockholm e un solicitant de azil din Uzbekistan a cărui cerere de rezidenţă în Suedia a fost respinsă urmând să fie deportat, a anunţat poliţia.

Jan Evensson de la Poliţia Stockholm a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că cererea suspectului în vârstă de 39 de ani a fost respinsă în iunie 2016, dar poliţia nu l-a găsit la adresa indicată pentru a-l deporta, relatează belfasttelegraph.co.uk.

Jonas Hysing, de la poliţia naţională a Suediei, a declarat că suspectul era cunoscut ca simpatizant al organizaţiilor extremiste. Evenssen a mai spus că poliţia a reţinut alte 5 persoane suspectate că ar avea legătură cu atacul şi a interogat peste 500. 

El a anunţat că cele patru victime ale atacului de vineri provin din Marea Britanie-1, Belgia- 1 şi Suedia-2. Victima din Belgia era o turistă în vârstă de 31 de ani, iar una dintre victimele suedeze e o fetiţă de 11 ani, care se întorcea de la şcoală, conform dailymail.co.uk.

Numele prinicpalului suspect este Rakhmat Akilov şi lucra pe un şantier de construcţii pentru a-şi întreţine familia rămasă în Uzbekistan, soţia şi patru copii.

Un angajator care l-a intervievat anul trecut a declarat că suspectul a spus din proprie iniţiativă că are pregătire în folosirea explozibililor şi la sfârşitul interviului i-a arătat un certificat de calificare în acest domeniu.

"Nu a făcut niciodată afirmaţii extremiste, iar arestarea sa a fost o surpriză", a spus angajatorul, sub protecţia anonimatului.  Suspectul a avut relaţii de durată cu infractori uzbeci suspectaţi că au legături cu grupările radicale islamiste.

Un al doilea suspect în atacul terorist comis vineri la Stockholm, a fost arestat. Confirmarea a venit de la Procuratura suedeză, care nu a oferit însă detalii despre identitatea acestuia, relatează agențiile internaționale de presă.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră