Autoritățile croate și-au dat seama după 3 luni că iahtul confiscat al oligarhului rus, Alisher Usmanov, a dispărut din port

15 Ian 2023
Autoritățile croate și-au dat seama după 3 luni că iahtul confiscat al oligarhului rus, Alisher Usmanov, a dispărut din port

Iahtul Irina VU, deținut de oligarhul rus Alisher Usmanov și de soția sa Irina, a fost furat de pe docul de pe insula croată Murter. S-a întâmplat în urmă cu trei luni, dar autoritățile croate au aflat despre furt abia săptămâna aceasta, a informat ziarul local Juranji list, conform au.topnews.media

Din Croația, nava s-a îndreptat spre Turcia. Ultimul loc cunoscut al șederii sale este portul de agrement turcesc Didim din Marea Egee.

Iahtul Irina VU a fost reținut de autoritățile croate din cauza sancțiunilor împotriva lui Usmanov, dar la începutul lunii octombrie a reușit să părăsească apele teritoriale ale Croației nestingherite. Potrivit publicației, poliția croată nu avea informații că iahtul i-a fost interzis să treacă granița, așa că serviciul de frontieră l-a lăsat să treacă.

Secretarul de stat al Ministerului Mării, Transporturilor și Infrastructurii din Republica Croația, Alen Gospocic, a explicat că iahtul se afla în port sub interdicție, dar nu avea pază, nu beneficia de securitate sporită.

„În portul Betina, totul este deschis tuturor. Tu și cu mine putem veni acolo, mergem de-a lungul digului și sărim pe orice iaht care este ancorat acolo. Ministerul a informat portul că iahtul este blocat în urma sancțiunilor internaționale, șeful portului a dat instrucțiuni să nu lase pe nimeni la iaht, dar ministerul nu angajează un serviciu de pază pentru protecția non-stop a bunurilor altor persoane”, a spus Gospochich.

El a adăugat că în port sunt sute de nave, iar comandantul portului nu poate verifica care navă se află la dană și care nu. Furtul iahtului este cercetat de organele de drept.

Iahtul Irina VU a fost construit de compania britanică Sunseeker în 2012. Astăzi, iahturile de acest tip și vechime se vând cu aproximativ 5 milioane de euro.

Potrivit adevarul.ro, iahtul a fost furat într-o manieră demnă de filmele americane: a fost înlocuit cu unul identic pentru a induce autoritățile în eroare. Investigația este în curs de desfășurare, iar rezulatele se pare că vor depăși cu mult orice imaginație.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră