Austria nu renunță la indexarea alocațiilor pentru copii, inclusiv români

26 Mar 2019 | scris de M.C.
Austria nu renunță la indexarea alocațiilor pentru copii, inclusiv români

Austria a respins marți criticile Uniunii Europene referitoare la decizia sa de a reduce alocaţiile pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din această ţară, inclusiv din România, spunând că prin acest demers se recunoaşte că există costuri de trai mai mici în alte ţări, informează Reuters.

România, Slovacia şi alte ţări est-europene s-au plâns în legătură cu tăierile de alocaţii, apreciind că ele sunt discriminatorii faţă de cetăţenii lor care muncesc în Austria, dar îşi ţin familiile acasă.

La acel moment, Ministerul Afacerilor Externe din România a precizat că autorităţile române vor continua demersurile pe lângă Comisia Europeană şi vor face apel la toate instrumentele disponibile împotriva acestei decizii care ”contravine principiilor care se află la baza proiectului european şi legislaţiei Uniunii Europene”.

Guvernul de la Viena reacționează astfel la procedura de infringement declanșată de Comisia Europeană prin care Executivul european a transmis o scrisoare de punere în întârziere a deciziei de indexare a prestațiilor familiale.

Guvernul austriac a indicat la rândul său că s-a adresat în scris Uniunii Europene pentru a-şi apăra oficial politica în acest domeniu.

Ministrul austriac în problema familiei, Juliane Bogner-Strauss (conservatoare), a declarat la Radio ORF că alte state au costuri de trai diferite, ”astfel că noi avem situaţii diferite”.

În urma intrării în vigoare a acestui text de lege, Comisia Europeană a transmis că indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă în cadrul legislației europene și este o chestiune de non-discriminare.

De la 1 ianuarie 2019, Austria acordă prestații familiale și facilități fiscale familiale copiilor care au reședința într-un alt stat membru în funcție de costurile vieții din statul membru respectiv.

Aceasta înseamnă că mulți cetățeni UE care lucrează în Austria și contribuie la sistemul ei fiscal și de securitate socială în aceeași măsură ca și lucrătorii locali ar primi prestații diminuate pe baza simplului fapt că reședința copiilor lor este într-un alt stat membru, cum ar fi România.

Alte stiri din Externe

Ultima oră