Oficialii din Austria au dispus ridicarea restricțiilor din cele trei stațiuni emblematice din Tyrol, considerate zone roșii în urma numărului de infectări cu noul coronavirus, printre care și stațiunea Ischgl, Ibiza Alpilor, așa cum a fost denumită. În această stațiune s-au infectat sute de turiști care au răspândit virusul în toată Europa, conform BBC News.
Carantina impusă nu s-a rezumat la stațiune, ci au fost incluse și zonele limitrofe St Anton am Arlberg, Solden și Valea Paznaun încă de la începutul lui martie.
CITIŢI ŞI: Stațiunea de iarnă Ischgl din Austria - stațiunea focar a Europei?
Măsurile impuse în aceste zone nu au fost la fel de restrictive în toată Austria.
La începutul lunii aprilie, specialiștii în sănătate publică din Austria au declarat că stațiunea Ischgl a fost declarată zona zero de răspândire a coronavirusului fiind un adevărat focar de infecție cu peste 600 de austrieci confirmați COVID pozitiv și alte sute de turiști care s-au răspândit în toată Germania și zona Scandinavia.
Reprezentanții autorităților locale au declarat marți că s-au înregistrat doar 10 cazuri noi în ultimele 12 zile.
Pandemia în Austria a fost gestionată foarte bine comparând cu restul țărilor grav afectate, înregistrând aproximativ 500 de decese de la declanșare, mult sub cifrele anunțate zilnic de alte state.
Ca urmare a controlării răspândirii, Austria a decis să deschidă magazine mici și mari, iar în câteva săptămâni va deschide inclusiv restaurante și cluburi.
Sub presiunea mediatică, autoritățile au recunoscut gravele probleme apărute în stațiunea emblemă din Tyrol, dar amânarea luării unor măsuri rapide a dus la o răspândire a virusului în foarte multe țări:
- 5 martie: Islanda declară zonă roșie Ischgl după ce au fost testați pozitiv mai mulți schiori la întoarcerea în țară
- 7 martie: a fost confirmat pozitiv un ospătar dintr-un local foarte populat, iar autoritățile au decis de abia după 2 zile închiderea spațiului
- 13 martie: este impusă carantinarea extinsă a stațiunilor din Alpi.
- În toată această perioadă, li s-a permis turiștilor să se întoarcă în țările lor, fără a impune măsuri de izolare și testare
Franz Allerberger, reprezentant al Agenției Sănătății Publice din Austria a declarat că barmanul nu a fost pacientul zero, infecția bântuia zona cu mult timp înainte, înregistrând cazul unei ospătărițe ce prezenta simptome asociate noului coronavirus încă din 8 februarie.
Autoritățile locale au ăncercat să se apere precizând că măsurile au fost impuse după ce a fost confirmat primul test pozitiv pe 7 martie.
În tot acest timp Protecția Consumatorului din Austria adună semnături și va demara un proces colectiv împotriva tuturor responasibililor care au permis continuare activității normale într-o zonă extrem de populată, chiar dacă semnele pandemiei erau extrem de vizibile. Până acum s-au adunat aproape 5000 de semnături.