Armata ucraineană a intrat în Herson

11 Noi 2022
Armata ucraineană a intrat în Herson

După retragerea forțelor ruse, Kievul reia acest oraș cheie din sudul țării. Ministerul ucrainean al Apărării face apel la soldații ruși rămași la fața locului să „se predea imediat”, scrie Le Figaro.

Armata ucraineană a intrat vineri în Herson, un oraș cheie din sudul țării, după retragerea forțelor ruse, tocmai a indicat Ministerul Ucrainean al Apărării. Herson revine sub controlul Ucrainei, unități ale forțelor armate ucrainene intră în oraș”, a spus ministerul pe Facebook, cerând soldaților ruși rămași să „se predea imediat”.

Diplomația ucraineană a salutat vineri „o victorie importantă  după anunțul retragerii Rusiei din nordul regiunii ucrainene Herson, un alt eșec usturator după aproape nouă luni de campanie militară în Ucraina.

Această retragere este a treia ca amploare de la începutul invaziei din 24 februarie, Rusia renunțând în primăvară să preia Kievul, înainte de a fi înfrântă în Nord-Est în septembrie, abandonând aproape întreaga regiune de la Harkov.

Ucraina câștigă o altă victorie importantă chiar acum și demonstrează că orice ar spune sau face Rusia, Ucraina va câștiga”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pe Twitter.

El a postat pe contul său un videoclip în care, potrivit lui, arăta locuitori ai localității Bilozerka, la câțiva kilometri de orașul Herson, dărâmând un afiș gigantic care proclamă „Rusia este aici pentru totdeauna”. Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, a publicat fotografii cu civili fluturând steaguri ucrainene în Herson.

Vineri devreme după-amiază, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a finalizat la ora 5 a.m. Moscova (0200 GMT) „relocarea” unităților sale de pe malul drept al râului Nipru, unde se află Herson, spre cel din stânga, asigurându-se că nu suferise nicio pierdere sau abandonase echipamentul militar.

Această retragere este totală, Vladimir Putin susținând la sfârșitul lunii septembrie, în cadrul unei ceremonii cu mare fast la Kremlin, anexarea a patru regiuni ucrainene, inclusiv cea a Hersonului.

Președintele rus a avertizat că va apăra „prin toate mijloacele” ceea ce el consideră a fi teritoriile rusești, ridicând amenințarea recurgerii la arme nucleare.

Dar în fața unei contraofensive ucrainene lansate la sfârșitul verii, armata rusă a anunțat miercuri că va abandona partea de nord a regiunii Herson, pentru a-și consolida pozițiile de cealaltă parte a Niprului, o barieră naturală.

În ciuda acestei retrageri, zona rămâneun subiect al Federației Ruse”, a estimat totuși vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Niciun „regret” rusesc

Nu poate exista nicio schimbare”, a adăugat el în primul comentariu al președinției ruse despre retragere. Peskov a adăugat că Kremlinul „nu regretă” ceremonia de anexare din septembrie.

Decizia de retragere dintr-o parte din sudul Ucrainei este cu atât mai remarcabilă cu cât Vladimir Putin ordonase pe 21 septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști tocmai pentru a consolida liniile rusești aflate în dificultate.

Agenția de știri de stat Ria Novosti a difuzat filmări pe timp de noapte cu vehicule militare ruse care părăsesc Hersonul, indicând că acestea traversau Podul Antonovski care traversează râul Nipru. Mai mulți corespondenți ruși au indicat atunci, cu imagini justificative, că viaductul a fost distrus.

Ucraina a bombardat săptămâni întregi acest pod, singurul din orașul Herson, fără a-l distruge, pentru a îngreuna trecerea, tăind astfel liniile de aprovizionare rusești și forțând Moscova să decidă să se retragă.

Statul Major ucrainean, care pretindea joi că au preluat o duzină de localități, s-a limitat să spună vineri dimineață că ofensiva sa din timpul zilei „a continuat ” și că rezultatele vor fi comunicate „mai târziu”.

Ucraina a fost foarte precaută în ultimele două zile cu privire la retragerea Rusiei, temându-se de o simulare sau de faptul că armata rusă ar mina întreaga zonă pentru a face cât mai dificilă întoarcerea forțelor ucrainene.

Răspuns cinic

De asemenea, Rusia a continuat să efectueze bombardamente în toată Ucraina, unde o parte din infrastructura energetică a fost distrusă în ultimele săptămâni, ceea ce a dus la întreruperi de curent în mari părți ale țării, inclusiv în Kiev, capitală.

O bombă a vizat din nou, în noaptea de joi spre vineri, Mykolaiv, un oraș din sudul Ucrainei la aproximativ o sută de kilometri de Herson.

Un bloc de apartamente cu cinci etaje a fost complet distrus acolo, ucigând cel puțin șapte persoane, potrivit șefului administrației regionale, Vitaliy Kim, care a denunțat pe Telegram „un răspuns cinic al statului terorist la succesele noastre pe frunte”.

Pe frontul de est, luptele continuă, în special în Bakhmout, oraș pe care Moscova încearcă să-l cucerească încă din vară și principalul câmp de luptă în care armata rusă, susținută de bărbații grupului paramilitar Wagner, rămâne în ofensivă pe front.

Alte stiri din Externe

Ultima oră