În ciuda retragerii armatei ruse, Kremlinul continuă să revendice orașul Herson

11 Noi 2022
În ciuda retragerii armatei ruse, Kremlinul continuă să revendice orașul Herson

Kremlinul consideră în continuare că întreaga regiune ucraineană Herson și capitala sa omonimă aparțin Rusiei, în ciuda retragerii armatei ruse din această zonă despre care Moscova pretindea a fi anexată în septembrie, scrie Le Figaro.

Regiunea Herson „este un subiect al Federației Ruse”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu poate exista nicio schimbare”, a adăugat el în primul comentariu al președinției ruse cu privire la retragerea forțelor sale din Herson, anunțat miercuri.

El a adăugat că președinția rusă „nu regretă” marea ceremonie de anexare a lui Vladimir Putin din septembrie, când a proclamat patru regiuni ale Ucrainei, inclusiv Herson, acum parte a Rusiei.

Peskov, în schimb, a refuzat să comenteze retragerea din Herson, un eșec usturător, după nouă luni de campanie militară în Ucraina și când acest oraș era singura capitală regională ucraineană pe care o cucerise.

Această decizie este cu atât mai remarcabilă cu cât Vladimir Putin ordonase pe 21 septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezerviști tocmai pentru a consolida liniile rusești aflate în dificultate.

Președintele rus a avertizat, de asemenea, că Rusia va apăra „prin toate mijloacele” ceea ce consideră acum a fi teritoriul său, ridicând amenințarea recurgerii la arme nucleare.

Moscova spune că abandonează malul drept al Niprului, unde se află orașul Herson, pentru a-și consolida pozițiile de cealaltă parte a râului, o barieră naturală.

Înarmată cu provizii militare occidentale, inclusiv cu sistemul de lansator de rachete de înaltă precizie Himars, Ucraina a distrus liniile de aprovizionare rusești, atât de mult încât armata rusă a fost nevoită să accepte această retragere umilitoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră