- Întărindu-și prezența militară în România aliații trimit un avertisment Rusiei dar și țărilor de pe flancul estic, scrie trimisul special Le Figaro la București
O mică ușă gri indică intrarea în „Elementul de comandă înaintată a brigadei” (BFCE) printre clădirile diviziei multinaționale NATO. La marginea Bucureștiului, sediul Alianței Atlantice seamănă cu o zonă rezidențială, cu porți securizate și posturi de pază. Cele ale francezilor, într-o sală de clădire. Aproximativ cincisprezece soldați sunt repartizați la BFCE, într-un post de comandă embrionar la nivel de brigadă, un cap de pod pentru a prefigura viitoare desfășurări. La doi ani de la începerea misiunii Aigle , Franța se pregătește să-și sporească puterea. Din vara trecută, aceasta este reprezentată în premieră și în România de un general, care deține funcția de adjunct al comandantului diviziei.
De la sfârșitul misiunii Barkhane în Sahel, Aigle a reprezentat principala proiecție externă a armatei franceze. De la nivel de batalion, această desfășurare se pregătește să atingă nivelul de brigadă în 2025, sau aproximativ 4.000 de soldați pentru a îndeplini obiectivele stabilite de Alianță la summitul de la Madrid din 2023 . Etapa de hotar este esențială dacă armata dorește și ea să poată desfășura o divizie în 2027, așa cum și- a stabilit obiectivul șeful de stat major al armatei, generalul Schill.
Într-un an, exercițiul Dacic Primăvara 2025 „va vedea proiecția unei întregi brigăzi multinaționale”, indică generalul Loïc Girard, reprezentantul național francez (SNR) în România. „Acesta va fi „testul de stres” major sau mai degrabă „testul dovedit de luptă” al foii de parcurs franceze”, a spus el. Infrastructura capabilă să găzduiască atât de mulți soldați este în construcție. Un batalion de 1.000 de militari este desfășurat astăzi la Cincu, în centrul țării, susținut de eșaloane de sprijin de 400 de militari.
„Un proiect pe termen lung”
Angajamentul francez este progresiv. Vrea să fie durabil. La câteva săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, armata franceză și-a proiectat forțele în România în numele misiunilor de reasigurare ale NATO. Câteva luni mai târziu, au primit întăriri din „segmentul greu”, adică 13 tancuri Leclerc. Pe litoral, pe baza MK, lângă Constanța, Forțele Aeriene și Spațiale au instalat un detașament Mamba responsabil cu apărarea sol-aer. În capitală, statul major asigură coordonarea cu NATO.
Suntem într-un proiect pe termen lung pe flancul estic, întrucât Franța ocupă rolul de națiune-cadru în România, adică țara care asigură ca numărul maxim de trupe prezente în România să se antreneze împreună, lucrează la interoperabilitatea acestora și definește cursul pentru ascensiunea lor la putere
generalul Girard
„O parte importantă a misiunii mele este să pregătesc pentru viitor. Suntem într-un proiect pe termen lung pe flancul estic, întrucât Franța ocupă rolul de națiune-cadru în România, adică țara care asigură ca numărul maxim de trupe prezente în România să se antreneze împreună, lucrează la interoperabilitatea acestora și definește cursul pentru ascensiunea lor la putere ”, continuă generalul Girard. Astăzi sunt prezente contingente portugheze, poloneze, macedonene de nord, belgiene și luxemburgheze. Anul viitor, Spania va trimite întăriri. Toate aceste forțe din România se află sub comanda Diviziei Multinaționale Sud-Est. Soldații NATO coexistă și cu o prezență americană puternică, instalată în România într-un cadru bilateral. Cu câteva mii de soldați, baza MK va deveni una dintre principalele calități americane din Europa.
Devenim din nou credibili
Prin consolidarea prezenței lor militare, aliații trimit un avertisment Rusiei, dar și țărilor de pe flancul estic. „Primul nostru obiectiv este semnalizarea strategică”, confirmă generalul Girard. De la nord la sudul continentului, tuturor aliaților li s-a ordonat să-și demonstreze capacitatea de a staționa forțele în masă la graniță. Doar Germania, în Lituania, a promis că va desfășura o brigadă permanentă. Franța a preferat o altă variantă, care evită legarea de resurse, dar care presupune a putea reacționa atunci când fluieră.
„Este vorba de a arăta că suntem capabili să ne desfășurăm în scurt timp”, asigură generalul. Autoritățile române, care au sperat într-o alegere permanentă, vor fi atente. Pentru a atinge obiectivul, Franța a instalat elemente de comandă precursoare. Exercițiile se succed ca o serie de pași. Primăvara Dacică 2024 tocmai s-a încheiat. În octombrie, Dacian Fall va permite desfășurarea Brigăzii 7 Blindate, care va fi dislocată cu vehiculele sale de comandă.
Confruntat cu o amenințare durabilă a Rusiei, NATO trebuie să treacă de la o poziție teoretică la o capacitate foarte reală de generare de forțe. Ani de zile, armatele aliate nu și-au respectat promisiunile privind forțele puse la dispoziție. Pentru Franța, care este responsabilă de conducerea coaliției în România, dificultățile tehnice și organizatorice trebuie depășite. „Adunăm armate, soldați care sunt antrenați, dar care uneori au propriile lor sisteme de comunicații. Prima dificultate este deschiderea canalelor tehnice de comunicare, uneori este foarte de bază, ca diferite radiouri”, explică generalul Girard. Apoi este necesar să se coordoneze implementările în timp și volum. În fața Rusiei, NATO trebuie să redevină credibilă pentru a fi un factor de descurajare.