Preocuparea francezilor cu privire la importul conflictului este si ea puternica, releva un sondaj, scrie Le Figaro
Intensificarea contraofensivei armatei israeliene în Fâșia Gaza nu a provocat o inversare a opiniei publice. Aceasta este una dintre principalele lecții ale unui sondaj realizat în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2023. „Chiar dacă pot exista evenimente foarte puternice, stabilitatea este remarcabilă ”, explică Frédéric Dabi, directorul general al institutului de votare. Există o Franță pe rețelele de socializare care sugerează că Israelul comite genocid. Și există realitatea sondajelor care arată o poziție rezonabilă, în ciuda intensificării operațiunii israeliene.
Astfel, la două luni de la începutul războiului declanșat de atacul grupării teroriste asupra statului evreu din 7 octombrie, doar 28% dintre respondenți simt „simpatie” pentru Israel. Acest rezultat este în scădere cu zece puncte față de un sondaj publicat la sfârșitul lunii octombrie, dar în creștere cu trei puncte față de un sondaj realizat la începutul lunii noiembrie. Cu toate acestea, această simpatie față de Israel – desigur scăzută în valoare absolută – rămâne mult mai mare decât cea exprimată de respondenți față de Autoritatea Palestiniană (10%) și Hamas (3%).
Majoritatea francezilor încă descriu atacul din 7 octombrie drept „act terorist” – 54% față de 57% în octombrie. În schimb, 10% îl consideră un „act de rezistență”. 62% dintre respondenți cred, de asemenea, că obiectivul Israelului de a elimina Hamas din Gaza este justificat - au fost 65% în octombrie și 58% în noiembrie.
Antisemitismul, o „amenințare gravă la adresa societății în ansamblu”
Îngrijorarea francezilor cu privire la importul conflictului în Franța este încă semnificativă: 65% dintre respondenți se tem că „acte ca cele comise de Hamas la 7 octombrie”, care au costat viața a aproape 1.200 de israelieni, „s-ar putea întâmpla într-o zi în Franța” . Iar 71% dintre francezi văd antisemitismul ca pe o „amenințare gravă la adresa poporului francez de credință evreiască, dar și a societății în ansamblu” , într-un moment în care actele antisemite explodează.
În acest context, 72% dintre respondenți sunt împotriva continuării demonstrațiilor pro-palestiniene în Franța.
Noul sondaj Ifop relevă, de asemenea, un decalaj între generații. De exemplu, cei mai tineri (18-24 de ani) sunt cei mai multi (49%) care își doresc continuarea demonstrațiilor pro-palestiniene. De asemenea, sunt cei mai numeroși care simt simpatie pentru Hamas (11%, față de 3% pentru întreaga populație). Și 22% au descris atacul din 7 octombrie ca un act de rezistență al mișcării teroriste (comparativ cu 10% pentru toate vârstele la un loc). „Această populație percepe societatea ca fiind inegală și discriminatorie ”, explică Frédéric Dabi. Printre unii tineri, Hamas este văzut ca un simbol al luptei împotriva opresiunii”. La rândul său, Yonathan Arfi, președintele Crif, vorbește despre „tinerii care își pierd orientarea, sensibili la rețelele sociale în care activismul pro-palestinian și islamist este eficient”.