Actele de vandalism și violență împotriva persoanelor de origine evreiască sau palestiniană sunt în creștere chiar și în cartierele de lux din New York, scrie Le Figaro.
Câtiva tineri rup metodic șirul lung de afișe lipite în grabă pe un perete de șantier și reprezentând portretele ostaticilor Hamas, femei, copii și bătrâni amestecați. Studenții anonimi, tăcuți și hotărâți, sunt atacați de localnici revoltați . Scena, filmată în plină zi, a uimit New York-ul, un oraș cu 8,6 milioane de suflete, inclusiv 1,6 milioane de credință evreiască - sau 18% din total, cea mai mare concentrație după Statul Israel. La fel ca descoperirea unei svastici într-o vitrină a unui magazin alimentar evreiesc la câțiva pași, pe Second Avenue, în Upper East Side ... plus alte acte de vandalism comise în campusul Universității din New York.
În Bay Ridge, la sud de Brooklyn, unde Podul Verrazzano închide intrarea în golf și unde populația musulmană reprezintă acum 11% din locuitori, sâmbăta 21 octombrie se pregătea o mare demonstrație pro-palestiniană. Afișele au cerut „inundarea (străzilor) Brooklynului pentru Palestina ” și „ oprirea genocidului sponsorizat de SUA din Gaza”. Nouăsprezece persoane au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice, inclusiv șase minori.
De câteva zile, mașini de poliție străbat suburbiile alertate de creșterea altercațiilor fără precedent între adolescenți, unii mergând la liceu cu umerii acoperiți cu un steag palestinian. În restaurantul Ayat, unde o pictură murală înfățișează moscheea al-Aqsa din Ierusalim, rata comenzilor de kebab nu a scăzut dar acum se revarsă comentarii negative pe aplicațiile online, semn de neliniște fără precedent, acolo unde rezidenții evrei și arabi se încrucișau de obicei uniți de afinități culinare care par acum lipsite de importanță.
Ecourile conflictului din Orientul Mijlociu răsună până în Big Apple, un pământ primitor pentru toți imigranții de pe planetă, impregnat de toleranță și renumit pentru coabitarea pașnică dintre comunitățile din Orientul Mijlociu. Totuși, cel mai rău s-a întâmplat deja: în august 1991, ceea ce istoricii numesc singurul pogrom al secolului al XX-lea din Statele Unite a avut loc în cartierul Crown Heights (Brooklyn), după moartea unui copil de culoare ucis de șoferul unui rabin care conducea ca un nebun. În timpul revoltelor care au urmat, o mulțime neagră s-a revărsat pe străzi strigând „Moarte evreilor”. Nimeni, în afară de victima inițială, nu a fost ucis, dar 152 de polițiști au fost răniți.
Marii patroni ai finanțelor
Niciun politician local nu se gândește astăzi să aprindă jarul conflictului dintre Israel și Hamas. Dar New York-ul tremură și restul Statelor Unite odată cu el. La 92Y, un centru cultural evreiesc foarte influent din Upper East Side, conducerea a anulat o conferință cu scriitorul Viet Thanh Nguyen pe 20 octombrie. Câștigătorul prestigiosului Premiu Pulitzer pentru ficțiune în 2016 a semnat o petiție care critică Israelul și care a reunit 750 de autori, publicată în London Review of Books . Confruntat cu criticile generale, 92Y a preferat să arunce prosopul în timp ce evenimentul a fost relocat în fața a aproximativ o sută de persoane.
Nici New York Times nu are miros de sfințenie în rândul comunității evreiești. Monument al marii prese americane, renumit pentru investigațiile sale aprofundate, carta sa etică și rigoarea nemiloasă în tratarea evenimentelor actuale, venerabila „doamnă cenușie” s-a compromis prin acoperirea atacului asupra spitalului al-Ahli din Gaza. Pe 17 octombrie, prima pagină online a menționat fără nicio umbră de ezitare „o lovitură israeliană” care a ucis „sute de oameni”. Apoi termenul de „explozie” ajunge să-l înlocuiască pe cel de „lovitură”, atașat unei referințe neutre: „conform palestinienilor”. Cinci zile mai târziu, un editorial stânjenit a ajuns să publice scuze timide pentru cititorii săi, regretând că a preluat afirmațiile Hamas și „nu le-a verificat”.
Mulți oameni mă întreabă dacă îmi este frică să mă întorc în Israel după tot ce s-a întâmplat, acum mai mult ca niciodată, vreau să merg să trăiesc în Israel. În ciuda evenimentelor actuale, mă simt mai în siguranță acolo decât în Statele Unite
Natalie Sanandaji, evreică iraniană, supraviețuitoare a masacrului festivalului de muzică Supernova din 7 octombrie
De la atacul din 7 octombrie, un sondaj Quinnipiac indică faptul că o foarte mare majoritate a americanilor (61%) susțin cauza israeliană, comparativ cu 13% pro-palestinieni. Disensiunile care traversează societatea americană, totuși, ajung la un punct de incandescență. În campusul Universității Harvard, acordarea Premiului Nobel pentru economie Claudiei Goldin a fost în mare măsură umbrită de o controversă virulentă care a implicat studenți și profesori.
Principalii patroni ai lumii financiare, precum Kenneth Griffin (Citadel), Marc Rowan (Apollo), Bill Ackman (Pershing Square), Jonathan Gray (Blackstone), cer să li se furnizeze numele participanților la demonstrațiile pro-palestiniene și publică o condamnare fermă a semnatarilor unei scrisori care judecă Israelul „în întregime responsabil ” pentru evenimentele actuale, în caz contrar își vor retrage sprijinul financiar de la prestigioasa instituție din Boston, dar și de la universitățile Penn, Princeton sau Cornell. Administrația Biden nu este ferită de tulburări. Pe 18 octombrie, Josh Paul, un înalt oficial al Departamentului de Stat, a demisionat, considerând că ajutorul oferit Israelului este „disproporționat”.
„Nu vă scoateți mezuza”
Această atmosferă dăunătoare îi afectează acum pe cetățenii israeliano-americani care se întorc de la Tel Aviv. Natalie Sanandaji, o evreică iraniană de 28 de ani din Long Island, a vorbit cu tabloidul New York Post și canalul conservator Fox News: supraviețuitoare a masacrului de la festivalul de muzică Supernova din 7 octombrie, a fost șocată să descopere incidentele care s-au petrecut la New York, manifestările de ură față de credința ei în propria sa țară. „Mulți oameni mă întreabă dacă îmi este frică să mă întorc în Israel după tot ce s-a întâmplat”, mărturisește ea, „dar vă spun sincer, acum mai mult ca oricând, vreau să merg să locuiesc în Israel. În ciuda evenimentelor actuale, mă simt mai în siguranță acolo decât în Statele Unite.”
Pericolul pândește, neclar. Pe 13 octombrie, în Harrisburg, Pennsylvania, un bărbat a scos o armă în fața participanților la un marș pro-palestinian, provocând panică. În Plainfield, Illinois, un copil de 6 ani de origine palestiniană a fost înjunghiat, iar mama sa a fost grav rănită, atunci când proprietarul de 71 de ani al casei lor s-a aruncat asupra lor în timp ce le profera insulte islamofobe.
Sâmbăta trecută, poliția a descoperit cadavrul fără viață al unei femei rabin, Samantha Woll, în apartamentul ei din cartierul Lafayette Park. Vecinii au fost alertați de o dâră de sânge care ducea la ușa casei sale, de parcă ucigașul ar fi târât cadavrul înăuntru. Departamentul de Poliție din Detroit, Liga Anti-Defăimare (ADL) și liderii comunității evreiești au cerut totuși calm, deoarece nu există încă dovezi care să lege asasinarea acestei femei - care conducea Sinagoga Isaac Agree - de conflictul dintre Israel și Hamas.
Într-o rubrică emoționantă publicată de New York Times , o altă femeie rabin, Rachel Timoner, de la Congregația Beth Elohim din Brooklyn, le-a cerut coreligionarilor să-și țină nervii și să se abțină de la a-și scoate mezuza (obiectul de cult) de la ușa lor, de teama stigmatizărilor sau agresiunilor. „Văd în jurul meu șoc și durere, frică și furie, disperare, confuzie, angoasă. Dar nu-ți scoate mezuza, nu scoate steaua (a lui David) de la gât. Continuă să trăiești normal, să-ți practici credința ca înainte, să faci tot ce făceai de obicei." Să ne rugăm pentru liniște sufletească într-o America copleșită de emoții contradictorii.
Library Assistant at @Penn was filmed walking around campus ripping down posters with images of the missing women and children who Hamas terrorists took hostage pic.twitter.com/esKCOrezwb
— Libs of TikTok (@libsoftiktok) October 17, 2023
Jean-Pierre is asked about the rise of anti-Semitism in America and responds by saying “Muslims and those perceived to be Muslim have endured a disproportionate number of hate-fueled attacks."
— Greg Price (@greg_price11) October 23, 2023
pic.twitter.com/VCGNYeToUA
"Gays4Gaza Ceasefire" and "Queers for Palestine Liberation" are marching through Manhattan streets, with heavy police presence following behind them. "Reporductuve Justice means FREE PALESTINE" - read another banner as hundreds marched in NYC. pic.twitter.com/JcyJqWtXnA
— Oliya Scootercaster ???? (@ScooterCasterNY) October 23, 2023
“Queers for Palestine” protest in New York City on Oct. 23. Video courtesy of @theinkbubble: pic.twitter.com/9s0lH8tVzx
— Andy Ngô ????️???? (@MrAndyNgo) October 24, 2023
Someplace in NYC. Another 2 who ripped down posters of kids who were either killed or taken hostages by Hamas terrorists. She calls the guy a dog while she's ripping down the posters. pic.twitter.com/lGE6SUFO75
— Viral News NYC (@ViralNewsNYC) October 22, 2023
The New York Times has today published a note acknowledging error in its coverage of a hospital explosion in Gaza.
— Rob Lownie (@RobLownie) October 23, 2023
This follows retractions from BBC and Sky about pro-Palestine protests and support for Hamas@unherd reports ???? https://t.co/Awr27RsV9Q