Algoritmii dau greș. Într-o primă fază, pentru YouTube, incendiul de la Notre-Dame a fost ştire falsă

17 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Algoritmii dau greș. Într-o primă fază, pentru YouTube,  incendiul de la Notre-Dame a fost ştire falsă

Imaginile difuzate în direct cu incendiul care a devastat celebra Catedrală Notre-Dame din Paris, în seara de luni 15 aprilie, de posturi de televiziune precum CBS şi France 24 au fost iniţial catalogate de platforma online YouTube drept ştiri false, scrie Variety.

 YouTube foloseşte, de peste un an, un program pentru a avertiza utilizatorii în privința ştirilor false. Incendiul a izbucnit la 18.50 (ora locală)

Sub unele transmisiuni live cu informaţii privind incendiul masiv de la Catedrala Notre-Dame au apărut casete care făceau trimitere la articolul despre atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001 publicat în Encyclopedia Britannica.

Casetele care avertizau utilizatorii că este vorba despre o ştire falsă au apărut la transmisiunile live de luni seară ale CBS News, NBC News şi France 24.

Casetele informative sunt parte a programului lansat de YouTube, făcând trimitere la surse terţe precum Encyclopedia Britannica şi Wikipedia în ceea ce priveşte subiecte care sunt frecvent ţinta dezinformării.

Casetele sunt generate pe baza unui algoritm cu scopul de a furniza informaţii verificate privind subiecte despre care au apărut multe ştiri false.

Casetele trebuie să furnizeze utilizatorilor YouTube un context mai larg privind subiecte istorice şi ştiinţifice foarte cunoscute. Reprezentanţii platformei YouTube au afirmat că, în cazul incendiului de la catedrala pariziană, s-a produs o eroare.

"Suntem profund întristaţi de incendiul produs la Catedrala Notre-Dame" se precizează în comunicatul reprezentanţilor YouTube. "Aceste casete sunt generate pe baza unui algoritm, iar sistemele noastre pot face câteodată erori. Am dezactivat aceste casete pentru transmisiunile live despre incendiu".

Brigada de pompieri din Paris a anunţat, marţi 16 aprilie, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins după nouă ore. De stingerea flăcărilor s-au ocupat 400 de pompieri.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a precizat că a fost salvată în întregime structura edificiului. De asemenea, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că majoritatea obiectelor de artă aflate în interiorul Catedralei Notre Dame  au fost recuperate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră