Risc de MISTUIRE a catedralei Notre Dame. De ce era imposibilă utilizarea avioanelor utilitare Canadair

15 Apr 2019 | scris de M.C.
Risc de MISTUIRE a catedralei Notre Dame. De ce era imposibilă utilizarea avioanelor utilitare Canadair Galerie foto (4)

Franța este în stare de șoc luni seară. Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de un incendiu foarte violent luni seară, care a dus la prăbuşirea turlei monumentului istoric cel mai vizitat din Europa, și care ar putea antrena inclusiv mistuirea monumentului.

''Un incendiu teribil'', a spus cu regret edilul Parisului, Anne Hidalgo, în timp ce mii de parizieni s-au strâns pe podurile din Île de la Cité, în centrul capitalei franceze, emoţionaţi şi trişti după devastarea unui monument cu adevărat înscris în ADN-ul cultural al Parisului şi al Franţei. Și nu numai. Notre Dame era cel mai vizitat monument al Europei.

"Orice naţiune are un simbol. Când arde simbolul, totul se ruinează. Ca unul care a trăit în Paris, sunt solidar cu poporul francez, care iubeşte frumos şi nefandosit un simbol. Vive la France!", a spus episcopul Huşilor, Ignatie, într-o declarație acordată AGERPRES.

Liderii lumii se declară alături de Franța în aceste momente de o tristețe imposibil de descris.

Oamenii de rând, năuciți de știrile de la Paris, au dat buzna pe rețelele de socializare, comentând că este incredibilă intervenția precară a pompierilor francezi, întrebându-se de ce nu se utilizează avioanelor utilitare Canadair, specializate în intervențiile la incendii, pentru a ajuta la stingerea incendiului de la Paris.

Peste 100 de riverani s-au adunat în stradă pentru a se ruga și a intona cântece religioase, pentru salvarea catedralei.

 

Reprezentanți ai pompierilor din Paris au explicat presei că ”lansarea din aer a unei mari cantități de apă ar putea antrena prăbușirea întregii structuri”. 

Circa 400 de pompieri s-au aflat la fața locului, pentru a lupta cu flăcările.

Răspunsul nu a venit doar pentru presă și oamenii obișnuiți, ci și pentru șeful Casei Albe, teribilistul utilizator de Twitter, Donald Trump, care a sugerat utilizarea Canadair pentru a lupta cu flăcările la Notre Dame.

Securitatea civilă franceză și Ministerul de Interne au explicat de ce nu se putea. Dar au venit și cu veștile și mai proaste, și anume că este posibil să nu poată salva monumentul.

"Nu suntem siguri că vom putea stăvili înaintarea flăcărilor spre clopotniţa nordică. Dacă aceasta se prăbuşeşte, vă las să vă imaginaţi amploarea pagubelor", a declarat la rândul său generalul Jean-Claude Gallet, comandantul brigăzii de pompieri din Paris. 

Arhiepiscopul Parisului le-a solicitat preoţilor să tragă clopotele tuturor bisericilor pariziene pentru a semnala tragedia mistuirii de către flăcări a unui simbol al Franţei, catedrala Notre-Dame din Paris.

Incendiul este ''potenţial legat'' de lucrările de renovare a edificiului, potrivit pompierilor. Lunea acesta este prima zi din Săptămâna Mare, sărbătoare foarte importantă pentru catolici.

Un nor gros de fum cu nuanţe gălbui se degaja din edificiul cuprins de flăcări, imaginile impresionante fiind difuzate în direct de televiziuni şi de reţelele de socializare.

Focul, care s-a propagat foarte rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat aproximativ la ora 16:50 GMT la schelele instalate pe acoperişul edificiului, construit între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, potrivit pompierilor.

La începutul serii, turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit.

"Acum a debutat o misiune specială pentru a încerca salvarea, pe cât posibil, a cât mai multor opere de artă",a declarat viceprimarul Parisului, Emmanuel Grégoire.

Marcat de gravitate incendiului, dar şi de şocul şi emoţia pe care incidentul le-a provocat, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a anulat luni discursul programat către naţiune pe tema crizei ''vestelor galbene''.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru ”distrugere involuntară prin incendiu”. Aceasta a fost încredințată poliției judiciare. 

UPDATE

Potrivit imaginilor filmate de o dronă a poliției, trei sferturi din catedrala Notre Dame din Paris sunt cuprinse de flăcări. Doar cele două turnuri mai par ocolite de sinistru.

"Notre-Dame de Paris aparţine întregii umanităţi. A inspirat atât de mulţi scriitori, pictori, filosofi şi vizitatori din toată lumea. Ce seară tristă! Ce regretabil! Împărtăşesc emoţiile cu naţiunea franceză, care sunt şi ale noastre", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

''Urmăresc minut cu minut incendiul căruia i-a căzut pradă Notre-Dame din Paris'', a adăugat politicianul luxemburghez, conform unui comunicat difuzat luni seara.

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a referit la tragicul incident prin intermediul profilului său de pe reţeaua socială Twitter: "Notre-Dame de Paris este Notre-Dame a întregii Europe", a scris Tusk în limba franceză luni seara. "Suntem toţi alături de Paris astăzi", a adăugat el în limba engleză.

"Pompierilor, care fac tot posibilul pentru a controla focul de la Notre-Dame din Paris, un simbol al Franţei şi de care toţi europenii sunt mândri", a declarat la rândul său preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Incendiul a declanşat un val de emoţie la nivel internaţional, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a anulat un discurs televizat, care era foarte aşteptat din cauza crizei "vestelor galbene" care afectează ţara timp de mai multe luni, pentru a se deplasa la faţa locului.

UPDATE

Focul a scăzut din intensitate, a anunțat secretarul de stat de la Ministerul de Interne Laurent Nunez, citat de BFM TV.

”Structura catedralei a fost salvată și va rezista în totalitate”, au anunțat pompierii în jurul orei locale 23:20.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră