ANCHETĂ complicată, în cazul incendiului catastrofal de la Notre Dame. Muncitorii de pe șantier, audiați

16 Apr 2019 | scris de Ion Marinescu
ANCHETĂ complicată, în cazul incendiului catastrofal de la Notre Dame. Muncitorii de pe șantier, audiați Galerie foto (6)

Lacrimi și durere pentru pierderile suferite în urma catstrofalului incendiu declanșat luni după-amiază la catedrala Notre Dame din Paris. Deocamdată, nu se cunosc cauzele, dar sinistrul a intervenit într-un moment în care abia fuseseră începute lucrări de anvergură pentru renovarea celui mai vizitat monument istoric din Europa. 

A fost deschisă o anchetă pentru ”distrugere involuntară prin incendiu”, care urmează să stabilească motivele declanșării acestui sinistru. Pentru moment, anchetatorii privilegiază pista unui foc declanșat în mod accidental pe șantierul instalat pe acoperișul catedralei.

Muncitorii de pe șantier au fost audiați, anunță BFMTV. Audierile vor continua marți, pentru a aduna cât mai multe mărturii și pentru a se putea identifica în cele din urmă cauzele.

Ancheta a fost încredințată brigăzii criminale a poliției judiciare, din cauza complexității investigațiilor și amplorii pagubelor, scrie Le Parisien.

Pe lateralele catedralei erau înălțate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar provocat de o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn.

Șarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit.

Experții judiciari vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență și cine poartă responsabilitatea.

Secole la rând, Notre Dame a fost cel mai înalt monument din Paris, cu fleșa sa care se ridica până la 96 de metri înălțime. Un astfel de edificiu monumental a complicat intervenția pompierilor.

Acoperișul catedralei e situat la 45 de metri înălțime. Or, brațele macaralelor aeriene din dotarea pompierilor pot ajunge cam până la 30 de metri.

Spre deosebire de pompierii americani, care atacă focul din exterior, școala franceză spune să ataci focul din interior. E o tactică mai periculoasă, dar mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior.

Dacă ataci focul din exterior, există riscul să împingi flăcările și gazele fierbinți - care pot atinge 800 de grade - spre interior și să sporești astfel pagubele. Desigur, strategia e valabilă când nu există riscul prăbușirii clădirii.

După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul nopții că focul este acum sub control, iar marți dimineață au precizat că flăcările au fost stinse complet. 

După ce au fost puse la adăpost în sediul Primăriei, operele de la Notre Dame salvate din incendiu vor fi transferate la Muzeul Luvru, a anunțat BFMTV.

Fundația pentru Patrimoniu va lansa marți o colectă națională pentru reconstrucția catedralei Notre Dame. Colecta va fi accesibilă de marți de la prânz, pe site-ul www.fondation-patrimoine.org.

UPDATE

Procurorul Republicii din Paris a declarat marţi că pista declanșării accidentale a incendiului este luată în calcul de anchetatori, dând asigurări că "nimic nu indică un act voit", informează AFP, preluată de agerpres.ro.

"Cinci întreprinderi aveau lucrări la monument. Începând de astăzi, au început audierile muncitorilor şi angajaţilor acestor întreprinderi. Sunt circa 15 care lucrau, care erau prezenţi ieri acolo", a precizat Remy Heitz în timpul unei conferinţe de presă în faţa Notre-Dame, adăugând că poliţia judiciară a mobilizat aproape 50 de anchetatori.

Procurorul a explicat că a existat "o primă alertă la orele 18:20, urmată de o procedură de ridicare a suspiciunilor, însă nu fusese constată nicio declanşare a focului". "A existat apoi o a doua alertă la 18:43, şi atunci focul a fost constatat la nivelul acoperişului. Între timp, catedrala a fost evacuată, pentru că o slujbă începuse cu puţin timp înainte acolo", a continuat procurorul Parisului.

Investigaţiile vor dura mult şi vor fi complexe, a atenţionat Remy Heitz, însă "toate mijloacele sunt puse în aplicare pentru a ajunge la adevăr, pentru a cunoaşte originea acestui teribil incident", a promis el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră