Pompierii francezi au anunțat marți dimineață că incendiul catastrofal de la catedrala Notre Dame din Paris a fost stins complet. Acum este momentul evaluării pagubelor, dar mai ales a rezistenței edificiului.
„Echipajele vor mai rămâne la fața locului pentru a supraveghea și verifica stabilitatea clădirii, dar mai ales pentru a evacua din catedrală toate operele de artă. Această operațiune se va extinde pe tot parcursul zilei”, a spus purtătorul de cuvânt al pompierilor.
Originea focului - care a izbucnit luni seara de undeva de pe acoperișul catedralei - încă nu a fost stabilită, dar sinistrul a intervenit într-un moment în care abia fuseseră începute lucrări de anvergură pentru renovarea celui mai vizitat monument istoric din Europa.
A fost deschisă o anchetă, care privilegiază ipoteza unui accident. Însă în timpul intervenției pompierilor, au ieșit la iveală mai multe probleme.
După ce luni au trecut prin șocul unor imagini apocaliptice, marți, francezii au început să reflecteze la ceea ce s-a întâmplat.
Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei.
"La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea", a informat Nunez presa.
Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime.
Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el.
Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.
Familia de industriaşi francezi Pinault, care prezidează grupul de lux Kering, a deblocat 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei.
"Această tragedie îi loveşte pe toţi francezii şi mult mai mult pe cei care sunt ataşaţi unor valori spirituale. În faţa unei astfel de tragedii, fiecare doreşte să redea viaţa cât mai repede acestei bijuterii a patrimoniului nostru", a indicat într-un comunicat preşedintele holdingului familial şi al Kering.
O sumă de 100 de milioane de euro a fost deblocată "pentru a participa la efortul care va fi necesar pentru reconstrucţia completă a Notre-Dame", a adăugat el.
De asemenea, grupul de lux LVMH şi familia Arnault au anunţat marţi o donaţie de 200 de milioane de euro pentru fondul dedicat reconstrucţiei catedralei.
"Familia Arnault şi grupul LVMH, în semn de solidaritate cu această tragedie naţională, se asociază reconstrucţiei acestei catedrale extraordinare, simbol al Franţei, al patrimoniului său şi al unităţii sale", se precizează într-un comunicat.
Luni noaptea, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la ora 23:30, în faţa catedralei, a găsit cuvinte admirabile pentru a le transmite francezilor un mesaj de speranţă. "Vom reconstrui Notre-Dame. Pentru că istoria noastră merită acest lucru. Pentru că acesta este destinul nostru profund." a spus Emmanuel Macron.
„Notre-Dame de Paris este istoria noastră, este literatura noastră. Este epicentrul vieții noastre, kilometrul 0. Sunt atâtea cărți, atâtea picturi. E catedrala tuturor francezilor, chiar a celor care n-au ajuns aici niciodată. E istorie, suntem noi”, a spus președintele Franței.