Agențiile de informații se tem de retragerea trupelor americane din Europa

20 Feb 2025
Agențiile de informații se tem de retragerea trupelor americane din Europa

Există o mare îngrijorare în multe părți ale Europei cu privire la negocierile dintre SUA și Rusia. Președintele american Donald Trump  exclude retragerea completă a trupelor americane din Europa. Potrivit informațiilor BILD, serviciile de securitate și politicienii occidentali se tem că negocierile începute astăzi la Riad ar putea duce la încetarea prezenței trupelor americane în mari părți ale Europei.

O capitulare a SUA în fața Rusiei – dacă se ajunge într-adevăr la asta.

Un oficial de securitate est-european a declarat pentru BILD: „Conform informațiilor noastre, este vorba despre cerințele lui Putin din 2021, adică o retragere a trupelor americane din toate statele NATO care au aderat la alianță după 1990”.

Un scenariu nefavorabil în care numeroși experți se tem de o invazie imediată a armatei ruse în fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, precum și de un război pe scară largă cu Polonia.

Prezența trupelor americane în zonele apropiate Rusiei, conform consensului din țările vecine cu Rusia, este cea mai mare garanție pentru independența țărilor.

Italia se pregătește și ea de retragere

Fostul ministru de externe lituanian Gabrielius Landsbergis (43) a explicat pe X: „Lavrov a cerut ca NATO să se întoarcă la granițele sale din 1997 și să se retragă din toate țările, cu excepția Germaniei de Est, în interesul stabilității în Europa. Deci, de ce nu ar trebui Putin să ceară asta la Riad?”

Potrivit informațiilor BILD, Italia se pregătește și pentru o posibilă retragere a trupelor americane din Kosovo. Atunci aliații europeni ar fi singuri în Balcani împotriva prietenului lui Putin, Aleksandar Vučić, și a puternicei sale armate sârbe.

▶︎ Un scenariu de groază în fosta zonă de război civil, pe care diplomații germani l-au descris pentru BILD ca fiind complet „imaginabil”.

Financial Times analizează: „Putin vrea ca trupele NATO să fie retrase din întregul fost imperiu sovietic. Oficialii europeni cred că este probabil ca Trump să fie de acord să retragă trupele americane din țările baltice și poate mai în vest. Acest lucru ar lăsa UE fără apărare împotriva unei armate ruse.”

Potrivit informațiilor BILD, doar bazele americane din Ramstein, Germania, și bazele forțelor aeriene din Marea Britanie nu sunt în prezent în discuție. Restul Europei trebuie să se pregătească pentru schimbări profunde dacă Trump și Putin ajung la un acord.

Cum se poate apăra Europa fără ajutorul SUA

Provocarea este că, timp de 80 de ani, armatele europene au fost adunate și instruite să se bazeze pe sprijinul SUA, iar înlocuirea acestuia va dura timp - și miliarde de euro, scrie Financial Times

O întrebare mai imediată este ce să facă dacă SUA  își retrag brusc o parte sau toți cei aproximativ 90.000 de soldați staționați în Europa.

Cel mai urgent risc, au spus oficialii și analiștii, este dacă Trump va retrage cei 20.000 de soldați americani pe care Joe Biden i-a trimis în Polonia, România și statele baltice imediat după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022.

Trump a declarat marți că nu vrea să scoată toate trupele americane din Europa, ca parte a unui acord de pace. „Nimeni nu cere să facem asta, așa că nu cred că ar trebui să facem asta. Nu as vrea sa fac asta. Dar această întrebare nu a apărut niciodată cu adevărat”, a spus el.

Președintele SUA a mai spus că va sprijini trupele europene de menținere a păcii în Ucraina într-un scenariu postbelic. „Dacă vor să facă asta, este grozav. Sunt de acord dacă vor să facă asta.”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că ezită să se angajeze să trimită trupe poloneze în Ucraina postbelică, ca parte a unei „forțe de asigurare” europene, deoarece ar putea lăsa propria sa țară, care se învecinează cu Rusia și Belarusul, aliatul militar al Moscovei, vulnerabilă.

În teorie, ar trebui să fie ușor pentru Europa să furnizeze suficiente trupe pentru a-și proteja granițele de atacuri. Armatele europene au între ele aproape 2 milioane de militari, cu 1,3 milioane doar în UE. Dar, în practică, multe dintre aceste trupe nu sunt apte pentru a fi dislocate.

„Există adesea un decalaj mare între capacități și pregătirea trupelor”, a spus Ben Barry, fost brigadier al armatei britanice și membru senior la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. „De asemenea, este departe de a fi clar că forțele europene au suficiente stocuri de muniție, provizii și piese de schimb.”

Un oficial european de la München a amintit săptămâna trecută că aliații europeni au lipsit de muniții cheie la mai puțin de o lună de la campania aeriană din 2012 din Libia și au necesitat reaprovizionarea SUA.

Oficialul a spus: „Este o veste fantastică că [Europa] produce acum cantități mari de obuze de artilerie pentru Ucraina. Dar cum rămâne cu munițiile avansate, rachetele cu rază lungă de acțiune, armamentul de ultimă generație? Pentru asta, este toată America.”

Guvernele europene discută modalități de finanțare în comun a proiectelor comune de apărare, inclusiv cu țările britanice și alte țări din afara UE.

Poate cea mai mare problemă strategică cu care se confruntă Europa este viitorul umbrelei nucleare americane, în special armele nucleare tactice de care națiunile europene le lipsesc.

Franța și Marea Britanie, cele două puteri nucleare ale continentului, au aproximativ 515 focoase nucleare împreuna. Dar acestea sunt în mare parte arme strategice, care se află în vârful scării de escaladare nucleară.

Dacă SUA ar declara în mod oficial că nu vor mai proteja Europa, statele europene ale NATO ar pierde accesul la armele nucleare tactice ale SUA concepute pentru a distruge ținte într-o anumită zonă, spre deosebire de focoasele nucleare strategice care sunt concepute pentru a distruge orașe întregi.

Lipsa armelor nucleare tactice din Europa creează un „decalaj de descurajare” – unul pe care Rusia l-ar putea exploata cu propriul său arsenal, potrivit lui Fabian Hoffmann, cercetător doctor la Proiectul nuclear din Oslo.

„NATO europeană are rachete de croazieră și rachete balistice, dar următorul pas pe scara de escaladare este doar un război nuclear deplin și acesta este un gol pe care trebuie să-l umplem”, a spus un înalt oficial militar occidental.

Dorința Europei de „autonomie de apărare” nu este nouă: a fost încercată o mare parte din istoria NATO, începând cu ideea creării unei Comunități Europene de Apărare la începutul anilor 1950.

Toate aceste eforturi au eșuat. Dar atunci, SUA erau încă dispuse să susțină apărarea europeană. Și în timp ce „există acum pericolul de catastrofizare” a noii abordări americane, așa cum a spus un al treilea oficial european înalt, noua realitate este, de asemenea, foarte „incomodă”.

„Gândirea Europei trebuie să se schimbe”, a spus Sauli Niinistö, fostul președinte al Finlandei. „Nu poți evita războiul fiind slab.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră