Africa de Sud se declară „prieten” al Rusiei

24 Ian 2023
Africa de Sud se declară „prieten” al Rusiei

Criticată până acum pentru poziția sa neutră în conflictul ruso-ucrainean, refuzând să condamne Moscova încă de la începutul războiului din Ucraina, Africa de Sud a făcut luni un nou pas declarându-se „prieten” al Rusiei, în cadrul unei întâlniri între cei doi şefi ai diplomaţiei celor două ţări, scrie Le Monde.

Țara din sudul Africii a anunțat recent că va găzdui marina rusă și chineză în februarie pentru manevre comune în largul coastei sale și „pentru a consolida relațiile deja înfloritoare”. „Toate țările desfășoară exerciții militare cu prietenii lor”, a declarat luni ministrul sud-african de externe Naledi Pandor, la o conferință de presă, după o întâlnire cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Ministrul a salutat „o întâlnire cât se poate de plăcută” cu un „partener prețios” . Exercițiile navale viitoare „reflectează dorința de a dezvolta cooperarea militară” , a subliniat, la rândul său, domnul Lavrov. Peste 350 de soldați sud-africani vor participa la aceste manevre, programate pentru 17-27 februarie.

Luni, la Pretoria, o mână de membri ai comunității ucrainene din Africa de Sud au manifestat, fluturând pancarte: „Du-te acasă Lavrov” și „Opriți minciunile!” Opriți războiul” . „Este din ce în ce mai clar că guvernul sud-african este deschis de partea Rusiei” , a criticat primul partid de opoziție, Alianța Democrată (DA), într-o declarație emisă săptămâna trecută după anunțul vizitei ministrului rus; DA critică „angajamentul prietenos... nepotrivit” . Exercițiile navale planificate cu Rusia sunt „rușinoase” și „echivalente cu o declarație că Africa de Sud se alătură războiului împotriva Ucrainei”, la rândul său, a estimat Fundația Desmond Tutu.

Rusia "nu refuză negocierile cu Ucraina", a mai asigurat luni dl Lavrov. Dar cei care refuză trebuie să înțeleagă că, cu cât refuză mai mult, cu atât va fi mai greu să găsească o soluție”, a adăugat el. Moscova a spus de mai multe ori că este pregătită pentru un „dialog serios” cu Ucraina, cu condiția ca aceasta din urmă să accepte anexarea mai multor teritorii ale acesteia, în timp ce Kievul cere retragerea totală a forțelor ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră