Povestea bărbatului care l-a sfidat pe Hitler în văzul lumii

30 Mar 2018 | scris de Istvan Deak
Povestea bărbatului care l-a sfidat pe Hitler în văzul lumii

Ați găsit semnul distinctiv din această fotografie, realizată în anul 1935? La inaugurarea unui vapor, un bărbat stă cu mâinile încrucișate, în timp ce ceilalți execută salutul nazist în fața lui Hitler. Dar de ce și-a riscat bărbatul viața pentru un asemenea afront?

Este vorba despre August Landmesser, un bărbat german, născut în 1910 în Schleswig-Holstein. La începutul anilor 30, el se declară un nazist fanatic. Un an mai târziu devine activist de partid.

Viața sa a luat o turnură neașteptată în 1933, când s-a dezis total de idealurile partidului nazist NSDAP. Motivul: s-a îndrăgostit de o evreică pe nume Irma Eckler. În 1935 a decis să se căsătorească cu ea.

Mariajul nu a mai avut loc, fiindcă în același an s-au pus în aplicare legile rasiale de la Nurnberg. Starea civilă din Hamburg a refuzat să oficializeze căsătoria dintre cei doi. S-au iubit în secret încă doi ani.

În 1935, când partidul a aflat de relația celor doi, el a fost exclus imediat. În data de 13 iunie 1935, când s-a realizat această fotografie, bărbatul nu mai era membru de partid. Imaginea arată cât de mult s-a schimbat percepția sa despre țara în care trăia, notează revista germană Focus.

Este ziua în care Adolf Hitler sosește personal la inaugurarea unui nou vapor. Masa de oameni îl salută în stilul tradițional. În mijlocul mulțimii fanatice, August Landmesser stă cu mâinile încrucișate.

Norocul său a fost că la acea vreme nu l-a observat sau nu i-a dat nimeni atenție, astfel că în octombrie 1935 a devenit tatăl unei fetițe. Doi ani mai târziu, tânăra familie a decis să fugă în Danemarca.

Cu puțini kilometri înaintea graniței, ei au fost prinși. August Landmesser este arestat pentru “contaminarea rasei”. Din lipsă de probe, el este eliberat cu condiția să nu o mai vadă niciodată pe Irma Eckler.

El încalcă sentința instanței și este condamnat la trei ani de detenție într-un lagăr. Irma Eckler, însărcinată cu al doilea copil, este deportată într-un lagăr pentru femei. În 1942 este executată în lagarul din Bernburg, în timp ce fiica ei, Irene (4 ani), rămâne singură în detenție.

August Landmesser a fost eliberat în 1941 și detașat la o filială a unei companii de construcții în Croația. A fost ucis în 1944 în comuna Ston, în apropriere de Dubrovnik (Croatia).

Copiii celor doi au crescut în orfelinat și în grija bunicii. Una dintre fete a fost și cea care și-a recunoscut tatăl în această fotografie devenită celebră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră