Gata, 27 de ani de certuri s-au încheiat! Atena şi Skopje au ajuns, în fine, la un acord privind denumirea oficială a...Macedoniei. Şi, vorba jurnaliştilor de la Le Monde, Macedonia nu va mai fi în curând Macedonia. Micul stat balcanic a acceptat să adauge la numele său un adjectiv geografic, pentru a pune capăt diferendului cu Grecia.
Da, cea pe care o ştiam cu toţii până acum drept FYROM (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) va avea o altă denumire, de data asta oficial recunoscută şi de Grecia.
CITIŢI ŞI: Capitala europeană a kitsch-ului, din bani publici. La Skopje, printre statui (FOTOREPORTAJ)
Atena şi Skopje au ajuns marţi la un ''acord'' istoric cu privire la numele Macedoniei, a anunţat premierul grec Alexis Tsipras. Acest acord ar putea debloca aderarea Macedoniei la UE şi NATO.
"Am veşti bune: cu puţin timp în urmă am ajuns la un acord cu prim-ministrul Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei pe o chestiune care a fost în mintea noastră de mulţi ani", i-a spus Tsipras preşedintelui grec Prokopis Pavlopoulos în timpul unei întâlniri televizate marţi după-amiază.
"Avem un acord, un acord bun care acoperă toate condiţiile impuse de Grecia", a declarat Tsipras la finalul unei discuţii telefonice cu omologul său macedonean Zoran Zaev. Micul stat vecin va avea un "nume compus" cu o referire geografică, a adăugat el, fără a oferi detalii suplimentare.
Totuşi, mass-media elene şi macedonene acreditează denumirea "Republica Macedoniei de Nord".
"Există un acord, el îndeplineşte toate condiţiile" puse de Grecia, declarase anterior pentru agenţia de presă oficială greacă Ana o sursă guvernamentală elenă.
"Aceasta înseamnă că ei îşi iau angajamentul să-şi revizuiască Constituţia", a continuat Tsipras, conform AFP.
Miza unei reglementări pentru Macedonia este de a obţine undă verde la summitul european de la sfârşitul lunii iunie pentru a începe negocieri de aderare cu UE şi de a obţine o invitaţie de raliere la NATO la summitul Alianţei din 11 şi 12 iulie.
De 27 de ani, disputa pe tema numelui minează relaţiile dintre cele două ţări şi blochează procesul de accedere la Uniunea Europeană sau NATO a micului stat din Balcani. Independentă din 1991, Macedonia s-a alăturat Naţiunilor Unite în 1993 sub denumirea provizorie de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.
Grecia refuza ca statul din Balcani să adopte numele de Macedonia, acelaşi cu al regiunii Salonicului şi al fostului regat al lui Alexandru cel Mare. În spatele conflictului, Atena acuza Skopje că ar avea ambiţii teritoriale în privinţa provinciei sale cu acelaşi nume.
Pentru a ajunge la un compromis, Guvernele de la Atena şi Skopje au decis să relanseze negocierile sub egida ONU. Guvernul de la Atena a propus un nume compus, cum ar fi Macedonia de Nord, numai că sondajele de opinie arătau că majoritatea grecilor se opun păstrării numelui de Macedonia, indiferent de combinaţie.
CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu