Acord între Ucraina și România pentru facilitarea tranzitului mărfurilor

19 Aug 2023
Acord între Ucraina și România pentru facilitarea tranzitului mărfurilor

Ucraina și România au ajuns vineri la un acord pentru a accelera livrarea mărfurilor, îngreunată de la retragerea Rusiei în iulie din acordul care permitea exportul de cereale ucrainene, scrie Le Monde.

„Guvernele noastre au semnat o declarație comună de consolidare a cooperării lor pentru a asigura tranzitul fiabil al mărfurilor ucrainene ”, a declarat premierul ucrainean Denys Chmyhal presei în timpul unei vizite la București.

Concret, Ucraina și România vor să „refacă infrastructura de transport distrusă”  în ultimele săptămâni de Moscova pe Dunăre și în Marea Neagră. De asemenea, urmează să fie deschise noi puncte de trecere la frontieră pentru a reduce „traficul rutier, feroviar, maritim și fluvial” , care converge spre România de la revenirea blocadei ruse. Cele două țări chiar spun că sunt gata să „examineze posibilitatea unui control coordonat la frontieră” pentru a economisi timp pentru convoaie.

„Sperăm ca 60% din totalul exporturilor de cereale ucrainene să treacă prin România ”, a spus premierul român Marcel Ciolacu, în vreme ce țara sa întâmpină dificultăți în a face față afluxului brusc de produse alimentare. „Ne-am propus un obiectiv ambițios de a dubla tranzitul și de a-l crește la 4 milioane de tone pe lună ”, a adăugat el, fără a da un termen limită.

Un colac de salvare pentru fermierii ucraineni, portul românesc Constanța a devenit un blocaj de când Rusia a pus capăt, pe 17 iulie, acordului internațional care permitea exportul pe mare a 33 de milioane de tone de cereale ucrainene în ultimul an. În acest proces, Moscova a atacat metodic punctele fierbinți prin care Ucraina poate încă să-și lase recoltele, inclusiv porturile Reni și Izmail de pe Dunăre, ignorând condamnările României.

Alte stiri din Externe

Ultima oră