A reușit Rusia sa schimbe vremea pentru a avea timp însorit pentru defilarea de 9 mai?

09 Mai 2022
A reușit Rusia sa schimbe vremea pentru a avea timp însorit pentru defilarea de 9 mai?

Este posibil ca Moscova să fi recurs la însămânțarea norilor pentru a asigura vreme frumoasă pentru paradă. O metodă folosită frecvent pentru a influența precipitațiile, scrie BFMTV


La Moscova, pe 9 mai, cer mare albastru pentru parada militară. Și conform informațiilor BFMTV, autoritățile ar putea avea ceva de-a face cu această vreme deosebit de blândă. În orice caz, asta se spune la fața locului.

Este posibilă o astfel de operație? Pentru aceasta, Moscova ar fi putut într-adevăr să recurgă la însămânțarea norilor, tehnică care constă în aruncarea din avion a diferitelor substanțe chimice în nori pentru a favoriza ploaia, sau măcar a accelera precipitațiile. Mai multe țări folosesc acest tip de proces, în special în zonele lumii în care precipitațiile naturale sunt rare.

Combaterea secetei și grindinei
Emiratele Arabe Unite, de exemplu, au un program de însămânțare a norilor de câțiva ani, la fel ca și Marocul, care încearcă să-și reducă secetele folosind aceeași tehnică.

De asemenea, China încearcă să inducă ploaie sau vreme frumoasa deja de câteva decenii. O ilustrare a succesului manevrei sale, la Jocurile Olimpice din 2008 Beijingul a susținut că a împrăștiat particule pe cer pentru a induce ploaia înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice ceea ce a asigurat vreme bună în ziua sărbătorii.

Și în Franța se folosește însămânțarea cu iodură de argint, mai ales în regiunile sudice, unde trebuie evitată grindina pentru conservarea anumitor culturi.

Dar dacă această manevră de a influența vremea este destul de răspândită, nu funcționează întotdeauna, iar oamenii de știință avertizează frecvent asupra cantității de substanțe chimice care nu trebuie depășită.

Alte stiri din Externe

Ultima oră