A recunoscut Thierry Breton că UE a anulat alegerile din România și ca intenționeaza să facă același lucru în Germania?

13 Ian 2025
A recunoscut Thierry Breton că UE a anulat alegerile din România și ca intenționeaza să facă același lucru în Germania?

Elon Musk l-a numit pe fostul comisar european „tiran al Europei”, acuzându-l că a recunoscut un plan de a anula alegerile germane dacă extrema dreaptă ar câștiga. Intr-o emisiune la RMC Thierry Breton a putut fi auzit spunând aceste cuvinte „Să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla și, deocamdată, să ne păstrăm calmul și să ne aplicăm legile în Europa, când riscă să fie ocolite și, dacă nu sunt aplicate, pot să conducă la interferențe. Am făcut-o în România, evident că va trebui făcut, dacă va fi nevoie, în Germania.”scrie Liberation

Elon Musk l-a atacat recent pe fostul comisar european pentru piața internă, Thierry Breton. Sâmbătă, 11 ianuarie, pe rețeaua sa de socializare, l-a descris  drept „tiran al Europei”.

Musk se bazează pe o publicație de la Visegrad24, un mijloc de presă online polonez conservator. Acesta din urmă precizează: „Fostul comisar european Thierry Breton spune că Uniunea Europeană are mecanisme pentru a anula o potențială victorie a AfD în alegeri: „Am făcut-o în România și, evident, o vom face în Germania dacă va fi nevoie” însotindu-și tweetul cu un extras video de douăzeci de secunde, preluat dintr-un interviu din 9 ianuarie la de la RMC. Îl auzim pe Thierry Breton spunând aceste cuvinte: „Să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla și, deocamdată, să ne păstrăm calmul și să ne aplicăm legile în Europa, când riscă să fie ocolite și când ele pot, dacă nu sunt aplicate, să conducă la interferențe. Am făcut-o în România, evident că va trebui făcut, dacă va fi nevoie, în Germania.”

Înainte de Visegrad24 – și înainte de Musk – a fost Myriam Palomba, editorialist la emisiunea tv TPMP și candidată la ultimele alegeri europene pe lista de extremă dreapta a lui Florian Philippot, care a transmis această secvență pe 10 ianuarie, protestând: „Incredibil. Cenzorul pro-european Thierry Breton tocmai a recunoscut că UE a anulat alegerile din România și că își va permite să facă acest lucru și în Germania dacă AfD va câștiga."

Pe X, sâmbătă dimineață, Thierry Breton a răspuns tweet-ului lui Musk: „Tiranul Europei? Wow! Dar nu, Elon Musk: Uniunea Europeană nu are un mecanism de anulare a alegerilor oriunde în Uniunea Europeană. Nu este deloc ceea ce se spune în videoclip, care privește doar aplicarea DSA și obligațiile de moderare. Traducere proastă... sau încă o știre falsă?"

Izolat dintr-un interviu care durează aproximativ șapte minute, cele douăzeci de secunde distribuite pe X nu menționează în mod explicit subiectul remarcilor lui Thierry Breton: în acest caz, DSA, pentru „Digital Services Act” sau „Regulamentul european privind serviciile digitale”, după cum menționează fostul comisar european în tweetul său.

Concret, acesta din urmă este chestionat cu privire la „schimbul delirant” dintre Elon Musk, Donald Trump și Europa, cu câteva ore înainte de conversația pe X programată între proprietarul rețelei de socializare și Alice Weidel, candidată a partidului de dreapta, si în timp ce Elon Musk cere zilnic demisia premierului britanic.

Thierry Breton răspunde concentrându-se pe legea DSA: „În ultimul mandat la Comisie, eu am fost cel care a adus această lege pentru rețelele de socializare și o spun foarte clar la microfonul tău: cu siguranță nu îngrădește vorbirea. […] Deci, în principiu, [Musk] are dreptul să se exprime. Pe de altă parte, dacă o face pe rețelele de socializare care sunt reglementate în Europa, atunci Europa își spune cuvântul, este legea pe care am adus-o și care a fost votată de autoritățile noastre democratice, de Parlamentul European și de Consiliu. Si ce spune aceasta lege? Pur și simplu, atunci când folosești o rețea de socializare, există un efect de amplificare. Acesta este ceea ce este controlat, pentru a ne împiedica să facem ceva. „Din momentul în care funcționează în Europa, unde avem legi care să controleze amplificarea făcută artificial de algoritmi și care poate interfera în alegerile noastre, democrațiile noastre, asupra copiilor noștri, atunci evident, noi, noi reglementăm.”

Thierry Breton discută apoi cazul specific al României. Cu această ocazie el rostește o propoziție confuză: „Nu am nicio îndoială că [legea] va fi aplicată. […] Acest lucru s-a făcut pe TikTok, această rețea chineză despre care bănuim că a fost folosită, manipulată, pentru a interveni în alegerile din România.” El precizează, legând el însuși DSA de anularea alegerilor din România: S-a mers până la invalidarea alegerilor, tocmai pentru că am aplicat această lege”.

Apoi continuă pe tema viitoarelor alegeri din Germania: „Îl anunțasem deja pe Elon Musk, pe când eram încă în funcție în august, că, chiar și atunci când a purtat discuții politice difuzate în Europa cu o platformă care e însuși reglementată, trebuie să respecte regulile europene. Acolo, cu AfD, trebuie să-i urmărim, sunt sigur că vom lua toate măsurile pentru a ne asigura că respectă legea și dacă nu o respectă, sunt amenzi și posibilitate de interzicere”. În cele din urmă, în ultimele secunde ale interviului, Thierry Breton ne invită să așteptăm și să vedem dacă Musk va fi de fapt numit în administrația Trump: „Pentru moment, să ne păstrăm calmul și să ne aplicăm legile în Europa atunci când riscă să fie ocolite și când pot, dacă nu le aplicăm,  acest fapt duce la interferență. Am făcut-o în România, evident că va trebui făcut dacă va fi necesar în Germania.”

„Jurisdicție națională”

Contactată de Libération, Comisia Europeană confirmă că DSA nu poate duce în nicio circumstanță la o decizie care să afecteze procesul electoral, cum ar fi anularea unei alegeri – și că domeniul de aplicare al acestora din urmă se concentrează pe platformele digitale. Un purtător de cuvânt precizează: „Decizia asupra procesului electoral revine autorităților române. Alegerile sunt o competență națională, iar Comisia nu se ocupă de procesul electoral din România, care este treaba autorităților române. Această decizie de deschidere a unei investigații ia în considerare informațiile primite din rapoartele de informații declasificate de la autoritățile române, precum și rapoartele de la terți. Investigația acoperă, de asemenea, analiza rapoartelor furnizate de TikTok în 2023 și 2024, răspunsurile la solicitările Comisiei de informații și documentele interne furnizate de TikTok.”

În plus, Comisia indică faptul că ancheta, încă în desfășurare, nu și-a publicat încă concluziile. În România, primul tur de scrutin este din nou programat pentru luna mai. Referitor la fraza sa care ar putea duce la confuzie, Thierry Breton, la rândul său, recunoaște pentru jurnalistii de la Libération „problemă de exprimare” și indică că „în orice caz, autoritățile locale sunt singurele autorizate să ia deciziile finale pe care le consideră utile și nu DSA".

Alte stiri din Externe

Ultima oră