Premiile Nobel pentru Literatură pentru 2018 şi 2019 au fost decernate polonezei Olga Tokarczuk şi austriacului Peter Handke

13 Oct 2019
Premiile Nobel pentru Literatură pentru 2018 şi 2019 au fost decernate polonezei Olga Tokarczuk şi austriacului Peter Handke

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat Olgăi Tokarczuk din Polonia pentru ediția din 2018, acesta fiind amânat cu un an după un scandal de agresiune sexuală, și austriacului Peter Handke pentru 2019, scrie RADOR.

Devenind astfel a 15-a femeie care primeşte Graalul scriitorilor de la înființarea sa, în 1901, Olga Tokarczuk este răsplătită pentru „o imaginație narativă care, cu pasiune enciclopedică, simbolizează depăşirea frontierelor ca formă de viață”, a declarat secretarul perpetuu al Academiei suedeze, Mats Malm, la Stockholm.

Peter Handke se remarcă printr-o lucrare care „are o puternică ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia și singularitatea experienței umane”, a adăugat el.

Cei doi îi succedă în palmaresul premiilor Nobel romancierului britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro, autorul romanului „Vestigiile zilei”, acordat în 2017.

Olga Tokarczuk, 57 de ani, este considerată cea mai talentată romancieră a generației sale din Polonia. Lucrarea sa, care include zeci de opusuri traduse în mai mult de 25 de limbi, se întinde de la o poveste filozofică, „Copiii verzi” (2016), la un roman poliţist ecologist angajat și metafizic, „Pe osemintele morților” (2010), și un roman istoric de 900 de pagini „Cărțile lui Jakob” (2014). Angajată politic de stânga, ecologistă și vegetariană, scriitoarea, cu capul mereu acoperit de codiţe afro, nu ezită să critice politica actualului guvern conservator naționalist al Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Peter Handke, în vârstă de 76 de ani, care a publicat mai mult de 80 de cărți, este unul dintre cei mai citiţi și jucaţi autori de limba germană din lume.

A publicat primul său roman, „Viespile”, în 1966, înainte de a câștiga notorietate cu „Angoasa portarului în momentul unui penalty”, în 1970, apoi „Nefericitul indiferent” (1972), un bulversant requiem dedicat mamei sale. Nobelul pentru literatură? „Ar trebui suprimat. Este o falsă canonizare care nu aduce nimic cititorului”, a declarat el odată. Cu toate acestea, potrivit academiei care l-a sunat joi, el a spus că este foarte fericit și a asigurat că va veni în Suedia pentru a-și lua premiul.

Alte stiri din Carte

Ultima oră