„Sinaia, Oraşul Elitelor”, o carte-ambasador al valorilor naţionale, s-a lansat și la București

18 Apr 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
„Sinaia, Oraşul Elitelor”, o carte-ambasador al valorilor naţionale, s-a lansat și la București

O carte despre „Micul Versailles” s-a lansat în inima „Micului Paris”, la Muzeul Municipiului Bucureşti, pe 16 aprilie.

 

Mereu înaintea vremurilor

V-aţi întrebat vreodată ce mare arhitect al României nu a clădit cel puţin o casă în Sinaia? Sau ce personalitate marcantă a vieţii politice, economice sau culturale a României ultimilor 150 de ani nu şi-a legat destinul de oraşul Sinaia? Ştiţi câte premiere naţionale şi europene îşi au originea în Sinaia ori pe Valea Prahovei? V-aţi întrebat vreodată dacă există măcar o singură familie regală europeană care să nu fi vizitat Castelul Peleş? Sinaia poartă în ea urma paşilor iluştrilor noştri predecesori. Deţinătoare a unui număr impresionant de premiere naţionale şi europene, curtată de elite, Sinaia s-a aflat mereu înaintea vremurilor pe care le trăia.

 

Povești despre oameni și locuri

Cartea „Sinaia, Oraşul Elitelor” spune poveşti despre oameni, locuri şi întâmplări remarcabile. Nimic nu mai este la fel după ce citeşti această carte. Arhitectura coboară în stradă, oraşul respiră poveştile figurilor proeminente ce i-au marcat existenţa, iar cititorul se simte mândru de apartenenţa sa. „Sinaia, Oraşul Elitelor” este o carte despre valorile naţionale, despre modul magistral în care înaintaşii noştri au aşezat România pe harta lumii. Aflată la graniţa dintre monografie, carte de călătorie şi album de fotografie, cartea are peste 1000 de ilustraţii, fotografii vechi şi noi, multe publicate în premieră.

 

„Sinaia, Oraşul Elitelor” este scrisă de către un iubitor declarat al moştenirii lăsate de predecesori, ca rod al unei munci de documentare de peste 20 de ani. Autorul acestui volum este arhitectul Dan Manea, un fin cunoscător al istoriei oraşului, un iubitor al Sinaiei, un pasionat al muntelui, un pionier al multora dintre demersurile de repunere în valoare a clădirilor şi monumentelor istorice de pe Valea Prahovei. Purtând parfumul cronicilor vechi, cartea îi oferă cititorului o perspectivă cu totul inedită asupra unui oraş pe care credea că îl cunoaşte. Pentru că, oraşul văzut prin ochii unui arhitect îndrăgostit de urbea sa este cu totul altul decât cel pe care îl ştiam cu toţii.

 

Adevărul care stă în detalii

„Autorul cărţii Sinaia, Oraşul Elitelor a reuşit să surprindă toate detaliile care au făcut din această aşezare un oraş diferit de celelalte oraşe ale României. Acest diferit este cartografiat cu atenţie şi sensibilitate, oferindu-i cititorului opţiunea de a călători prin povestea ilustrată a Sinaiei, fără ca distanţele să diminueze senzaţia de apropiere afectivă. Volumul are parfumul unei monografii ilustrate şi povestite a Sinaiei, situându-se la graniţa dintre un studiu monografic, o carte de călătorie şi un album.”, apreciază Adrian Majuru, istoric şi antropograf, director al Muzeului Municipiului Bucureşti.

 

De la parfumul hârtiei, la GPS

Turiştii români sau străini vor redescoperi acest oraş şi datorită faptului că „Sinaia, Oraşul Elitelor” propune în premieră trasee turistice tematice, centrate pe clădirile monument şi case de autor. Harta va întregi un tablou care zugrăveşte modul în care Sinaia străluceşte, din alte perspective decât cele cu care ne-am obişnuit. Pe site-ul cărţii, www.sinaiaorasulelitelor.ro, cei interesaţi vor găsi o versiune electronică a traseelor, în care clădirile monument şi casele de autor sunt localizate prin GPS cu ajutorul soluţiei de hărţi vectoriale digitale oferită de GPSMAPS, liderul hărţilor digitale vectorizate GPS din România. Harta este optimizată inclusiv pentru dispozitivele mobile.

 

Dezvoltarea turismului

O parte din sumele obţinute din vânzarea cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor” vor susţine în mod direct dezvoltarea activităţilor turistice zonale. Ele vor fi donate Asociaţiei „Clubul Rotary Valea Prahovei” pentru susţinerea proiectului „Belvederile din Bucegi”, ce are ca scop promovarea potenţialului turistic al ariei protejate Parcul Natural Bucegi. Cu ajutorul acestor sume şi a contribuţiei comunităţii locale va fi readus în actualitate traseul regal Sinaia-Poiana Stânii Regale, ce include punctele tradiţionale de belvedere de la Stânca Sf. Ana, Stânca cu clopoţei, Stânca Franz-Josef şi Poiana Stânii însăşi, care vor fi marcate şi amenajate ca locuri de odihnă şi informare.

 

„Sinaia, Oraşul Elitelor” se poate achiziţiona de pe website-ul cărţii, www.sinaiaorasulelitelor.ro, de la librăria „Eminescu” din Bucureşti, de la librăria „Book Store” din Sinaia şi de la Muzeul Oraşului Sinaia – Vila Alina Ştirbei.

Alte stiri din Carte

Ultima oră