”Nu am citit cartea doameni Săftoiu, dar aș trage o concluzie: mulți oameni amărâți în ziua de azi. E o perioadă în care nu mai ai surse de venituri și să îți încalci principiile (...)”, a declarat fostul președinte, invitat la B1TV.
Este chiar aşa? Te poţi îmbogăţii scriind cărţi? Noi am făcut o simulare, să vedem cam cât de bănoasă este meseria de scriitor.
Se ştie că în România, nici o editură nu dă cifre de tiraj. Se ştie că un volum are în medie 2.000- 3.000 de exemplare tiraj. Dacă este proză. Şi dacă editura este serioasă. Nimeni nu se mai aruncă la tiraje mari. Spaţiile de depozitare costă, iar dacă ai „nas” că vinzi şi dai greş... e de rău. Drepturile de autor nu sunt nici ele prea grozave. Se situează undeva între 8 şi 12%. Nimeni nu dă mai mult. Sau dacă dă, ar trebui să îl întrebati, poate, pe Cărtărescu.
Anticipăm, aşadar, un tiraj mediu de 2.500 de exemplare pentru „Cronică de Cotroceni”. Un 10% drept de autor, drept care se ia din cartea fără TVA (cartea costă în medie 35 de lei). Rezultă că în buzunarul scriitorului intră cam 3 lei/carte. Ar trebui să fie, aşadar, 7.500 de lei. Bani care se impozitează, pentru că sunt venituri din activităţi independente. Şi care nu vin deodată. Vin atunci când editura poate să îi obţină de la marii retaileri (dacă se vinde şi în supermarket), de la reţelele de librării - din ce în ce mai înglodate în datorii – de la micii tarabagii care trag şi ei de timp şi de bani cum pot.
V-aţi prins cum stă treaba?