Abandonată la patru ani, o româncă plecată în Franța cunoaște acum succesul scriind cărți pentru copii

26 Aug 2015
Abandonată la patru ani, o româncă plecată în Franța cunoaște acum succesul scriind cărți pentru copii
Alina Marin s-a instalt în Bretania acum 13 ani. Acolo, tânăra româncă și-a găsit un nou cămin, departe de țara în care s-a născut și în care a fost abandonată, în timpul regimului Ceaușescu.

Devenită autoare de cărți pentru copii, Alina Marin, care are 35 de ani, a decis să își povestească viața într-o autobiografie care va apărea în octombrie.

Alina nu s-a născut nici în locul potrivit, nici la momentul potrivit. Cu toate astea, nu reproșează nimănui nimic. Este ceea ce a decis să povestească în autobiografia intitulată ”Memorii de orfan”, care va apărea la 12 octombrie, la editura ”Le Faucon d'Or”.

Românca s-a născut în 1980, în România lui Ceaușescu, ”un Infern”, după cum mărturisește ea într-o franceză perfectă, care nu lasă să scape decât foarte mici accente care să trădeze originea.

Presa franceză scrie acum despre Alina, cea născută în țara care a lăsat în mentalul colectiv occidental niște imagini impresionante: ore în șir de revoluție română în direct, imagini cu cadavrele soților Ceaușescu, executați la 25 decembrie 1989, reportajele despre orfelinatele românești, rodul unei politici de nalitate demente a ”Geniului Carpaților”.

Alina a fost abandonată la vârsta de patru ani, împreună cu două surori, de care a fost separată.

”Am decis să scriu pentru toți acei orfani care vrem să îi uităm. Vreau să depun mărturie pentru generațiile trecute și viitoare. Să le spun că așa ceva nu trebuie să se mai întâmple”, explică ea.

Ea însăși este mamă, așa că s-a gândit mult înainte de a lansa proiectul. ”Lucrez la el de zece ani. E un fel de terapie care a fost însoțită de numeroase cercetări”, mărturisește.

Prin această carte, Alina Marin vrea să le spună copiilor abandonați că mamele lor nu sunt vinovate, că au fost utilizate de un regim al cărui scop era de a face să se nască copii pentru a alimenta industrializarea masivă a țării. Vrea să amintească de foametea din 1983 și 1986 care a determinat atâtea femei să-și abandoneze copiii pe care nu îi puteau hrăni.

”Vreau să vorbesc despre violența unui întreg popor față de acești copii care nu au fost doriți și care au fost tratați drept deșeuri, de care să te debarasezi. Vina acestor copii a fost că s-au născut”, explică Alina Marin.

”Orfelinatele au dispărut, au fost înlocuite de centre de plasament care au păstrat aceeași logică. Unele ar putea fi chiar privatizate. Comportamentele au rămas aceleași, iar orfanii români de azi continuă să fie utilizați. Ei nu sunt protejați. Sunt naivi și vulnerabili”, spune ea.

Alina Marin a părăsit acest Infern. Licențiată în Litere, în România, ea a debarcat la Rennes, acum 13 ani, pentru a obține o diplomă superioară de franceză, apoi încă una. Nu mai revenit în țară, considerând că îi provoacă prea multă tristețe și durere.

 

 

 

Alte stiri din Carte

Ultima oră