Întrebările subtile de personalitate sunt foarte frecvente la un interviu de angajare. Cu cât postul râvnit este mai sus în ierarhia companiei cu atât întrebările sunt mai neobișnuite.
Portalul economic Quartz a alcătuit topul celor mai frecvente și neobișnuite întrebări-capcană la un interviu de angajare. Toate cazurile sunt reale și au fost confirmate chiar de șefii care au adresat aceste întrebări.
1. Sunteți mai mult temut sau respectat - Michael Gregoire, CEO la firma de IT CA Tehnologies. Evident că nu există un răspuns corect, însă angajatorul testează viziunea de lider a candidatului.
2. De ce sunteți astăzi aici - Gordoin Wilson, CEO al companiei de software Travelport. “Am rămas șocat de numărul mare de răspunsuri egoiste primite la această întrebare. Prefer candidații care nu au impresia că lumea se învârte în jurul lor”, a comentat Wilson.
3. Care este visul vieții tale - Zhang Xin, cofondator și CEO al firmei imobiliare SOHO. Zhang preferă răspunsurile cât mai ieșite din comun.
4. Cum vă comportați cu subalternii voștri - Rick Goings, CEO Tupperware. Doar că răspunsul nu are nici o importanță pentru Rick, fiindcă el își ia rolul în serios și vorbește inclusiv cu taximetristul cu care ați ajuns la interviu, cu asistentul care v-a întâmpinat și chiar cu recepționerul hotelului în care v-ați cazat despre impresia lăsată în fața acestora. Obiectivul lui Rick Goings nu este doar să intre în creierul candidatului, ci și in inima lui, să vadă exact ce fel de om este.
5. Care este proprietatea preferată la Monopoly și de ce - Ken Moelis, CEO al băncii de investiții Moelis&Co. Rolul întrebării este de a observa cum evaluează candidatul șansele și riscurile asumate.
6. Povestiți-mi despre primul vostru eșec - Roger Candall, CEO al companiei de asigurări MassMututal. Contează modul în care tratați un eșec. Renunțați sau vă ridicați și continuați?
7. Care a fost cea mai mare greșeală de până acum și ce ați învățat din ea - Davide Serra, fondator și CEO al companiei Hedgefonds Algebris. Este o întrebare-cheie pentru funcții de conducere. Angajatorul caută manageri care nu se panichează când lucrurile o iau la vale și care sunt conștienți, își recunosc greșelile și realizează că acțiunile lor s-ar putea să fie sursa problemei. Candidații care încearcă să minimalizeze rolul lor în eșecuri, nu au nici o șansă să ajungă mai departe.
8. Ce voiați să deveniți când aveați 7-8 ani - Barbara Byrne, vicepreședintele băncii de investiții Barclays. Candidații care ajung în fața ei au depășit deja câteva runde preliminare, iar nivelul lor de inteligență nu mai reprezintă o enigmă, de aceea ea recurge la întrebări neobișnuite. “Eu numesc întrebarea asta - testul avionului. Poți să stai lângă mine în timpul unui zbor Los Angeles-New York și să nu mă plictisești teribil? Este doar o întrebare de deschidere, ca să spargem gheața și să cunoaștem omul cu adevărat. Ați rămâne surprinși să aflați câte răspunsuri false și mincinoase am primit”, mărturisește Byrne.
9. Testul vinului - Charles Philipps, CEO al companiei de software Infor. El obisnuiește să invite la cină candidații aflați în faza finală a interviului de angajare. Le întinde lista de vinuri și așteaptă recomandări din partea lor. “Este candidatul un fin cunoscător de vinuri? Pretinde a fi cunoscător, alege cel mai scump vin sau cere ajutor? Cum tratează ospătarul? Indiferent de situație, reacția sa este elocventă. Oricine poate să se prefacă 45 de minute cât durează în medie un interviu, dar aici e mai greu să fii fals. Așa că după testul vinului, îl rog să spună o glumă”, spune el.
10. Care sunt pasiunile și hobby-urile tale - Atul Kunwar, președinte al firmei de IT Tech Mahindra. Întrebarea aparent banală este tratată cu mare seriozitate de Kunwar. “Chiar mă interesează ce face omul în timpul liber. Unul a zis că el cântă, l-am pus să cânte ceva, chiar m-a impresionat talentul său. Avem nevoie de oameni cu pasiuni”.