Astăzi este ziua ta - Viorel Moldovan

06 Iul 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Viorel Moldovan

Au fost vremuri când Viorel Moldovan rezolva un meci de unul singur cu un „Moldo-gol”, asigurând victoria naționalei României sau a echipei de club unde era legitimat. Atacant de mare forță, cu un incredibil simț al porții, cu o inteligentă viziune în teren și o știință a demarcării, ce punea pe picior greșit apărări redutabile ale marilor echipe, „Moldo” a fost un jucător de fotbal ce ar fi putut juca la orice echipă „cu ștaif” a lumii.

S-a născut la 8 iulie 1972, în Bistrița, și-a început fotbalul la Clubul de juniori „Viitorul Bistrița”, unde i-a fost suficient numai un an pentru a demonstra că în ghetele lui stă viitorul unui mare fotbalist. Trece la seniori și este cooptat, firesc, de Gloria Bistrița, care evolua în Divizia A, unde joacă timp de patru ani în 84 de meciuri, înscriind 22 de goluri.

Ascensiunea este evidentă, joacă 2 ani la Dinamo București (1993-1995), apoi începe aventura la echipe de primă mână „de afară”: Neuchatel Xamax, Grasshopper, Fenerbahce, Nantes, Servette Geneva, etc.

În 2005 se întoarce în țară, evoluează un sezon la F.C.Timișoara, și-și încheie cariera de fotbalist la Rapid București în 2007. În palmaresul său de jucător figurează Cupa României (2006) cu Rapid București, titlul de campion al Elveției (1998) cu Grasshopper Zurich, campion al Franței (2001) cu F.C.Nantes.

 A adunat 70 de selecții în naționala României, a marcat 25 de goluri și a evoluat la patru competiții majore: Campionatele Mondiale din 1994 și 1998, precum și Campionatele Europene din 1996 și 2000. După retragerea din activitatea de jucător, a preluat funcția de director sportiv la Unirea Urziceni.

A trecut apoi la antrenorat și-a început prin a pregăti echipa F.C.Vaslui, preț de 19 meciuri, în sezonul 2008-2009. Preia echipa F.C.Brașov, pe care o antrenează în sezonul 2009-2010, urmând să stea, pentru puțin timp, pe banca tehnică a echipei Sportul Studențesc.

 După trei ani liber de contract, Moldovan preia pe Rapid București (în septembrie 2013) cu scopul de promovare, deoarece echipa fusese retrogradată în divizia secundă. Își îndeplinește obiectivul dar, din păcate, Rapidul este tras pe „linia moartă”.

O vreme a fost selecționerul naționalei de tineret U-21 a României și adjunctul lui „tata Puiu” la națională, iar acum doi ani a plecat din funcţia de antrenor al echipei franceze A.J.Auxerre, deoarece, cum majoritatea jucătorilor buni fuseseră vânduţi, era greu să mai facă performanţă. De două săptămâni, însă, a fost numit noul antrenor, cu contract valabil un sezon, la echipa Chindia Târgovişte.

"Vreau să mulţumesc celor implicaţi în susţinerea echipei, respectiv primăria şi Consiliul Judeţean. Târgoviştea are tradiţie în fotbalul românesc, chiar dacă această echipă este destul de tânără, înfiinţată în 2010, dacă zic bine. Sper să realizez tot ceea ce mi-am propus aici, împreună cu toată lumea, pentru a readuce Chindia în prim-planul fotbalistic din România.", a declarat Viorel Moldovan la prezentarea oficială.

Poimâine, componentul „Generației de Aur” a fotbalului românesc, prolificul atacant de ieri și respectatul antrenor de azi, împlinește 46 de ani. Să-i urăm multă sănătate, zile bune, reușite în carieră şi să-i mulţumim pentru momentele de bucurie pe care ni le-a dăruit, atunci când înscria decisiv pentru echipa naţională. La mulți ani, Viorel Moldovan!

 

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră