Astăzi este ziua ta - Răzvan Exarhu

28 Iul 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Răzvan Exarhu

De peste două decenii prezent în mass-media, realizator de radio (cu voce inconfundabilă şi sclipitoare prezenţă de spirit), producător şi prezentator TV, Răzvan Exarhu, de o bună bucată de timp încoace, îşi antrenează papilele gustative în a clasifica, a cataloga şi-a aprecia „producţiunile” culinare ale concurenţilor gătitori din actualul sezon „MasterChef” de la ProTv.

Asta nu înseamnă că preocuparea culinară (ca jurat, dar şi ca practicant) îi pune în umbră talentul de jurnalist, ci dimpotrivă i-l sporeşte şi i-l condimentează, dând „gust” interacţiunii sale cu pretendenţii la şorţul câştigător.

S-a născut la 29 iulie 1969, în Brăila, într-o familie de artişti, cu tatăl actor-păpuşar la Teatrul de păpuşi din Brăila, care ştia a cânta şi la pianină. Când era mic, după ce s-a săturat de joaca de-a Arlechin şi Colombină trăgând păpuşile de sfori, a vrut să se facă pompier, mai apoi să dea la ATF (Academia de Teatru şi Film), însă tatăl său s-a opus, îndemnându-l mai degrabă spre Teologie. N-a ajuns popă, însă ce face el azi e sfânt în bucătărie!

A început să bucătărească pe la vârsta de 12-14 ani, când o ajuta pe mama sa la salata boeuf. Se laudă că era expert în făcut maioneză (manual), maioneză care nu i s-a tăiat niciodată. Din şcoală îşi aduce aminte că avea mereu scăzută nota la purtare (doar pentru că se uita într-un fel anume la profesori), că nu-i plăcea uniforma şi şapca de licean şi că trebuia să se tundă scurt, ori să-şi dea cu apă cu zahăr prin păr, ca să stea cât mai lipit de cap.

Dar anii au trecut şi iată-l în prag de admitere la facultate. Dă examen la Filologie, la secţia de limbi rare (japoneză şi arabă) şi pică de două ori, după care ia la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti.

Prin anul II de facultate, o colegă care intrase în echipa ProFm îi aranjează să dea o probă. Prezintă un an ştirile debutând „vizionar” cu o gafă de zile mari, când îi prezintă pe Adrian Năstase (pe atunci Ministru de Externe) drept prim-ministru şi este apoi „vocea” emisiunilor „Rondul de dimineaţă” şi „Rondul de noapte”.

 Opt ani de zile a făcut radio cu pasiune redescoperindu-se, remodelându-se şi reinventându-se, până când a simţit că radioul începea să se îndrepte într-o direcţie super-comercială. Ca să se regăsească, renunţă la oraş şi petrece un an la ţară într-un delir atemporal, tăind lemne, cosind, făcând vin şi ţuică, gătind după tehnicile care erau disponibile acolo.

Revine revigorat şi-o ia de la capăt ca director de programe şi realizator la Radio Guerrilla (2004-2005), mai apoi, în 2007, lansându-şi propriul radio online, Clandestino. Între 2009 şi 2012, prezintă şi produce seria Tv de gastronomie şi călătorie „România delicioasă” la TVR. Momentan, toată suflarea naţiei îl ştie, evident, în postura de jurat al concursului de gărtit „MasterChef” de la ProTv, şi îl mai ştie, de două luni încoace, drept autorul volumului (de debut) „Fericirea e un ac de siguranţă”.

Mâine, cunoscutul om de radio şi Tv împlineşte 48 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, un noian de bucurii lângă cei dragi, o strălucită carieră jurnalistică şi culinară pe mai departe, sub îndemul lui Creangă şi al bucătarilor de pretutindeni „la plăcinte, înainte...” La mulţi ani, Răzvan Exarhu!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră