Astăzi este ziua ta - Profesor Universitar Doctor Mircea Beuran

05 Iun 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Profesor Universitar Doctor Mircea Beuran

Demult, în primele zile ale lui decembrie 1987, internat în spital, Constantin Noica spunea despre doctori şi personalul medical care-l îngrijeau: „Sunt asistat de cete de îngeri!” Dacă cineva mai crede astăzi că preoții sunt unșii Domnului pe pământ, se înșeală! Doctorii sunt! Dacă primii n-au fost niciodată în stare să întoarcă motul de la groapă, cum se zice, de nenumărate ori doctorii, prin harul și măiestria lor, au făcut pe mulți să rămână în viață, chiar și atunci când, în comă profundă fiind, se credeau ajunși la granița împărăției cerurilor. Mai ales chirurgii au fost și sunt aceia!

Au extirpat tumori, au pus organe, au făcut transplanturi de rinichi, de ficat, de inimă, au înlocuit oase, au tămăduit boli necruțătoare și-au prelungit vieți care nu mai aveau speranțe. În mintea, inima și mâna lor sigură stă de fiecare dată viața unui pacient care are nevoie de intervenție chirurgicală. Ei sunt unșii Domnului pe pământ, ei sunt cei care pot da a doua oară șansă la viață, după Creator! Un astfel de binefăcător, binecuvântat cu scânteie Divină, este și medicul Mircea Beuran, șeful Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului de Urgențe Floreasca, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” din București.

S-a născut la 5 iunie 1953, în comuna Bumbești-Jiu, județul Gorj. Are și acum în minte năzdrăvăniile copilăriei, drumul de acasă spre grădiniță și școală, iernile de basm de la poalele Parângului, zâmbetul primului învățător care-i îndruma mâna în caligrafierea literelor alfabetului, expedițiile pe Jiu și în munții împăduriți, zilele de licean la Târgu-Jiu cu rătăciri meditative printre operele lui Brâncuși.

În copilărie a fost fascinat de viața biologică, de animale și păsări, învățând în detaliu anatomia și biologia la școală. În paralel, însă, a făcut o școală de muzică și chiar a fost tentat să-și continuie studiile în acest domeniu. A descoperit mai apoi Arhitectura, care i-a mai temperat „imboldul” muzical, dar cum nici această disciplină nu l-a convins pe deplin, a ales medicina. După terminarea Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, dă examen și ia la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină Generală și Farmacie „Carol Davilla” din București, în 1974.

În timpul studenției, în vacanțele de vară, făcea regulat practică, timp de 4 săptămâni, în secția de chirurgie a Spitalului Județean Târgu-Jiu, ucenicind pe lângă mari medici (dr.Velcea și dr. Brădișteanu). Din anul III de facultate, vacanțele de practică le face în clinicile spitalelor Colțea și Colentina, unde iarăși are norocul să ucenicească în preajma unor medici de excepție. Absolvă facultatea în anul 1980 și, în primii 10 ani de la absolvire constată că este pregătit din punct de vedere teoretic și practic să abordeze tehnici chirurgicale complexe.

În 1999, devine Doctor în Științe Medicale – specialitatea chirurgie generală, cu tema „Managementul chirurgical al pancreatitei acute”. Crește profesional și valoric, calitățile de medic și manager fiindu-i recunoscute prin numirea sa în funcția de Ministru al Sănătății, între anii 2003-2006.

Mai mult decât atât, în perioada 2000-2004, a fost medicul personal al Președintelui României, Ion Iliescu, postură ce a implicat o mare responsabilitate. Cu toate aceste atuuri, niciodată nu s-a gândit să plece afară, fiindcă a gândit că n-ar fi etic să-și lase familia (mamă, tată, copii) fără suport moral și a crezut că ar fi nefiresc să nu întoarcă rezultatele muncii sale în țara unde a învățat și s-a format profesional și ca om.

Astăzi, reputatul medic împlinește 64 de ani. Să-i urăm multă sănătate, multe bucurii, zile frumoase alături de cei dragi și cât mai multe intervenții încununate de succes pentru binele semenilor săi. La mulți ani, domnule doctor Mircea Beuran!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră