Astăzi este ziua ta - Ovidiu Lipan Țăndărică

31 Ian 2023 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Ovidiu Lipan Țăndărică

De aproape cinci decenii, cu o carismă egală cu cea a lui Ringo Starr (de la Beatles), cel mai îndrăgit și cel mai virtuoz baterist din istoria rock-ului românesc.Ovidiu Lipan Țăndărică, a intrat demult în sufletele spectatorilor prezenți la concertele pe care le susțineau trupele prin care a trecut.

Numele său n-a fost de nimeni egalat vreodată, exceptându-l, poate, pe Sergiu Malagamba care făruse furori (dincolo de tehnica sa instrumentală) cu o ținută vetimentară, ce ținea capul de afiș al caselor de modă ale anilor ’40.

Debutul în curentul rock adevărat s-a făcut la trupa Roșu și Negru, când Nancy Brandes l-a inclus în formație, la o vârstă la care elevii încă buchisesc în clasele liceale.

Prin 1975, când postul de baterist de la Phoenix (cea mai populară trupă atunci) a rămas liber, a fost primul contactat.

De atunci, Țăndărică rupe tobele.  A suferit, după cum spune, pentru faptul că nu era în prim-planul trupei. Era invidios pe Mircea Baniciu că, solist vocal fiind, atrăgea toată suflarea feminină prezentă la concerte.

A fugit cu Phoenix-ul (exceptându-l pe Baniciu) în Germania, prin 1977, și nu i-a fost deloc ușor acolo. Cum trupa n-a avut succesul scontat, a trebuit să se decurce de unul singur și să se orienteze spre muzica (ușurică, totuși!) nemțească.

După ’89 revine în țară, fără să-i mai treacă prin minte să plece altundeva.

Suferise destul în Germania pentru dorul de acasă. Tocmai de aceea, primul lucru făcut la întoarcere a fost să vină cu un convoi de ajutoare pentru copiii din Moldova.

Și-a urmat, apoi, proiectele proprii realizând „Visul toboșarului”, un poem simfonic montat într-un spectacol de world –muzică, ce a rămas întipărit în mintea spectatorilor.

Mai târziu colaborează cu Fanfara 10 prăjini, cu Gheorghe Zamfir, cu Grigore Leșe și cu mulți alții și are spectacole în Europa, America de Nord și America Latină.

În 2003, la împlinirea vârstrei de 50 de ani, Ministerul Culturii i-a oferit premiul de excelență pentru întreaga activitate, iar în 2007 a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Ofițer.

Momentan, împreună cu Mircea Baniciu și Josef Kappl formează trupa Pasărea Rock. Nimic din tinerețea, exuberanța și verva cu care se manifesta în Roșu și Negru ori Phoenix n-a dispărut.

 Țăndărică, la cei 70 de ani împliniți azi (s-a născut în 31 ianuarie 1953, la Iași), bate tobele mai îndrăcit ca niciodată. În concertele susținute cu Pasărea Rock are propriul său „moment de exprimare” cu solo de tobe, care ține uneori și 10 minute.

În glumă, am zice că face asta tocmai pentru că Baniciu îi „ia fața”, ca solist vocal. Și tot în glumă, au hotărât ca, la Pasărea Rock, toboșarul să-și pună tobele în față.

Cum spuneam, astăzi, cunoscutul muzician, compozitor şi baterist împlineşte 70 de ani.

Să-i urăm să se bucure de tot ce este mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate şi concerte fulminante cu răpăit de tobe până la ruptul beţelor. La muţi ani, Ovidiu Lipan

Alte stiri din Calendar

Ultima oră