Astăzi este ziua ta - Florin Piersic

27 Ian 2023 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Florin Piersic

A dominat preț de jumătate de secol cinematografia românească. Piesele de teatru în care a jucat? Sunt o nebunie, numai dacă am parcurge titlurile: „Act venețian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni și șoareci”, „Străini în noapte”, „Dulcea pasăre a tinereții”, etc.

Cât despre Teatrul tv, intra noaptea în casele oamenilor, într-o vreme când orice act de cultură era primit ca o binecuvântare, și-i făcea să uite de viața mohorâtă și de cenușiul dimprejur. „Visul unei nopți de iarnă”, „Ultima haltă în Paradis”, „Jocul de-a vacanța”, au fost piese care au făcut istorie.

Căci, Florin Piersic nu este doar, așa, un actor. Florin Piersic este o poveste. Este o poveste în poveste, este Harap Alb, care, în loc să meargă se bată cu urșii, cu cerbii fermecați ori cu Omul Spân, a stat toată viața să spună el însuși povești.

Păi, când ridica odată sabia haiducul Anghel Șaptecai, de strigau arnăuții, vai!, sau când își ungea Mărgelatu cu anason revolverul cu butuc și țevi scurte, de fugeau ca potârnichiile slujbașii lui Vodă, nu erau povești?

Plecau acasă spectatorii de la cinematograf, unii cu lacrimi în ochi, alții extaziați, povestind în stânga și-n dreapta, ce bărbat adevărat este Florin Piersic. Și este!! Cruce de bărbat, nu alta!, a fost și rămâne cel dintâi june prim al cinematografiei noastre, din anul 1960 încoace.

Au leșinat femeile după el! Au dormit cu pozele lui sub pernă, și-au dorit bărbați aidoma lui ori și-au comparat soții cu marele Florin Piersic (e, mototolule, tu poți să faci ca el?) A fost etalon al frumuseții și forței masculine.

Nu-i mai trecem în revistă datele biografice, convinși fiind că toată lumea îi cunoaște și-i știe traiectoria luminoasă pe care a fost propulsat în constelația marilor actori români. Totuși, se cuvine să amintim că Florin Piersic își trăiește propria legendă, de vreme ce, din 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.

Se spune că, dacă îl laşi, Florin Piersic poate vorbi oamenilor, fără întrerupere, o noapte şi o zi, şi se mai spune că Florin nu îmbătrâneşte, ci doar înaintează în vârstă.

Dar să n-ai grijă, maestre! Toţi oamenii, pe care i-ai făcut fericiţi de-a lungul atâtor ani, deja te percep ca-n „Jocul de-a vacanţa”, fără un timp prestabilit, fără săptămâni, fără ani.

Pentru ei vei fi mereu tânărul, fermecătorul şi îndrăgitul Florin Piersic cel fără de  vârstă, Făt-Frumosul care, ca-n basme, a călcat pe tărâmul „Tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”. Căci nemuritor vei fi în galeria marilor noştri actori! .

Astăzi, unicul, inegalabilul, Florin Piersic împlineşte 87 de ani! Să-i urăm să aibă parte de tot ce poate fi mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, bucurii alături de cei dragi, viaţă lungă ca-n poveste să-i ajungă, să facem reverenţe şi să aplaudăm. La mulţi ani, Maestre!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră