Profesionist în adevăratul sens al cuvântului, energică, bun organizator, Irina Radu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, pare a fi cea chemată, cea menită, să facă din postul naţional o televiziune de top, care să îmbrace exigenţele şi preferinţele publicului telespectator la nivel de ţară. Un prim pas uriaş a fost deja făcut: în sfârşit, televiziunea publică a scăpat de datorii!
În acest sens, prezentă la jumătatea primăverii a acestui an ca invitată a Rebeccăi Walter în studioul de la Radio Smart FM (pe frecvenţa 107,3), domnia sa a spus: “Am scăpat de datorii, e o chestiune istorică ceea ce trăim acum. Nimeni, zece ani de zile, nu a făcut nimic; s-a întâmplat ca PSD-ul să facă această propunere legislativă. TVR era în faliment şi s-a luat o măsură la care nu s-a gândit nimeni înainte”.
Cum în ultimii ani s-a tot vorbit de numărul mare de angajaţi la TVR, tot în acea transmisie de la Smart FM, Irina Radu a lămurit lucrurile: “Avem cam 2500 de oameni, ştiu că se spune că sunt mulţi. Probabil se va întâmpla în curând o revizuire a posturilor şi o echilibrare a balanţei din zonele unde sunt prea mulţi oameni în cele în care personalul este insuficient. Acum suntem finanţaţi direct de la bugetul de stat, mai avem publicitatea ca sursă de finanţare. Noi am încheiat 2016 cu profit, după foarte mulţi ani de pierderi. Sunt foarte mândră de asta”.
Astfel, după acest bun început care dă mari speranţe, chiar este de crezut că domnia sa va ști să oblojească rănile TVR-ului, să evalueze obiectiv personalul, să resusciteze acele emisiuni care au captat atenția telespectatorilor, să găsească formate noi și să facă din Televiziunea Română o televiziune de top, îndrăgită și urmărită de toți “televizomanii” din țară.
S-a născut la 19 septembrie 1968, în „dulce târgul Ieșilor” și este licențiată în Litere, urmând mai multe cursuri de specializare: Managementul relațiilor cu clienții și cumpărătorii, Managementul Resurselor Umane, Management general, la Open University Business School; Jurnalism și Comunicare la California State University; Jurnalism la Fundația Britanică Thomson.
Evident că toate aceste specializări nu au fost posibile până în 1990, de aceea Irina Radu a început „de jos” munca în media fiind, inițial, reporter și editor la Opinia Studențească din Iași. După 1990, s-a angajat ca editor la Monitorul de Iași, unde a lucrat până în 1992. Intră la TVR Iași în postura de redactor prezentator, apoi vine în București la televiziunea națională ca producător și prezentator al Jurnalului TVR.
În scurt timp ajunge redactor-șef la Știri și realizator de emisiuni. Între anii 1998-2002 o găsim membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Române și producător general al Festivalului Cerbul de Aur (2000 și 2001), iar în 2003, 2004, și 2005, director al festivalului. În 2004 a devenit director al canalului TVR1, a mai fost director interimar al canalului TVR2 pentru o scurtă perioadă, director evenimente speciale și redactor-șef al Redacției Copii-Tineret.
Între 2006 și 2009 este angajată ca director de producție la Canal D, iar la începutul anului 2010 preia conducerea Intact Production, pentru numai un an de zile. Din 2013 și până în luna mai a anului trecut a ocupat funcția de coordonator cu atribuții de director la Direcția Programe, la TVR. Așadar, activitatea și trecutul ei în media pot sta chezășie a faptului că, în momentul de față, televiziunea publică este pe mâini bune, iar telespectatorii pot sta liniștiți că, în sfârșit, au o televiziune a lor, cu programe care să le satisfacă gusturile.
Cu ceva timp în urmă, Irina spunea că are două echipe extraordinare: una la serviciu, constituită din colegi și colaboratori, și alta acasă, formată din cei doi copii ai ei: Vera și Matei. Astăzi, președintele director-general al TVR și devotata mămică împlineșlte 49 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii și clipe fericite alături de copii și de cei dragi, și mai ales puterea de muncă și abilitatea de a face din televiziunea națională o televiziune de top. La mulți ani, Irina Radu!