Astăzi este ziua ta - Doru Stănculescu

25 Iun 2019
Astăzi este ziua ta - Doru Stănculescu

Compozitorul şi interpretul folk Doru Stănculescu s-a născut la 25 iunie 1950, la Bucureşti. De mic a fost atras de muzică, iar părinţii i-au cumpărat o vioară şi a studiat acest instrument câţiva ani, după care a început să cânte la chitară. Aşa a început să compună şi să cânte, scrie agerpres.ro.

Este primul folkist român care a apărut pe ''micul ecran'', în ianuarie 1970, într-o emisiune regizată de Titi Acs, cu cântecul ''Ion Crâşmaru'', compus pe versurile lui Octavian Goga.

Câteva luni mai târziu, tot sub ideea regizorala a lui Titi Acs, a creat un moment premieră, pe scena Sălii de Spectacole a Radiodifuziunii Române.

Având ca suport interpretarea muzicală a versurilor lui Miron Radu Paraschivescu, ''Rică, fante de Obor'', balerinul Ion Tugearu a dansat şi astfel a fost creat un adevărat spectacol, povesteşte Doru Stănculescu pe site-ul său, dorustanculescu.ro.

A lansat primul disc single la casa de discuri Electrecord în anul 1979 - ''Ai, hai / Cântec între apele ţării''.

Au urmat albumele retrospective ''De-alaltăieri şi până ieri'' - Vol. I (CD/MC, Intercont Music, 1998) - produs şi înregistrat de Valeriu Sterian şi ''De-alaltăieri şi până ieri'' - Vol. II (CD, Intercont Music, 2005) - produs şi înregistrat de Dan Andrei Aldea. 

A fost primul laureat al primului Festival Studenţesc ''Primăvara baladelor'' organizat de Universitatea Bucureşti şi găzduit de Aula de la Drept, cu Marele premiu, în aprilie-mai 1973.

A fost primul folkist creator de muzică de film de lung metraj pentru pelicula ''Porţile albastre ale oraşului'' (1973), în regia lui Mircea Mureşan, şi pentru pelicula ''Ultima noapte a singurătăţii'' (1975), în regia lui Virgil Calotescu.

De asemenea, a fost primul laureat al primului Mare Premiu al Cenaclului Flacăra şi membru fondator, din septembrie 1973, la spectacolele căruia a participat până la desfiinţarea acestuia. Este arhitect de profesie şi este fratele cântăreţei Mihaela Mihai.

Dintre melodiile compuse de Doru Stănculescu amintim: ''Ai, hai...'' (versuri populare), ''Avram Iancu'' (versuri de Constantin Săbăreanu), ''Baladă de copilărie'' (versuri de Adrian Păunescu), ''Cafeaua de dimineaţă'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Cântec între apele ţării'' (versuri de Constantin Săbăreanu), ''Circul'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Copiii pedepsiţi'' (versuri de Florian Pittiş), ''Cum se naşte-un mit'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Ecou de romanţă'' (versuri de George Bacovia), ''Ei bine, da!'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Epifanie'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Eu, tu, el'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Fără petale'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Imn'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Ioan Vodă Cumplitul'' (versuri de Constantin Săbăreanu), ''La groapa lui Laie'' (versuri de Octavian Goga), ''Mandolinate'' (versuri de Ştefan Octavian Iosif), ''Maria şi marea'' (versuri de Doru Stănculescu), ''Peşte şi undiţă'' (versuri de Adrian Păunescu), ''Romanţa nordică'' (versuri de Ion Minulescu), ''Scrisoarea soldatului de orişiunde'' (versuri de Doru Stănculescu).

A primit Premiul pentru pentru întreaga activitate artistică la Festivalul naţional de muzică folk ''Om bun'' (1996) şi Diploma de Onoare al Ministerului Culturii şi Cultelor la gala muzicală ''O zi printre stele'' (6 mai 2002). 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră