Astăzi este ziua ta - Alexandru Bindea

22 Iun 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Alexandru Bindea

Mereu vesel, pus pe şotii, pe glume şi bancuri, Alexandru Bindea este un actor cu „lipici” la public, chiar dacă nu a avut mari roluri în filme, nu a apărut în multe emisiuni Tv şi nici nu este cel care ar putea umple singur o sală de teatru.

Este însă un actor care joacă „cinstit”, care-şi face conştiincios treaba şi respectă într-o notă absolut onestă publicul, fără să dea vreodată impresia că s-ar crede un actor cu greutate.

Şi totuşi, nu un mare rol l-a făcut atât de cunoscut, ci o reclamă la Pepsi la litru, prin anii 90, reclama aceea cu „Nu mă-nnebuni! Nea Nicu?”

S-a născut la 22 iunie 1957, în Bucureşti, cu tatăl inginer constructor şi bunicul maistru la Depoul STB „Ilie Pintilie”.

Ca oricărui copil îi place sportul, este dinamovist până la vârsta de 7 ani, însă îl bate tată-su o dată şi de atunci, de frică, ţine cu Rapid.

În acest sens, după terminarea şcolii generale, la vremea înscrierii la liceu, îi spune mamei să-l înscrie la Liceul nr. 39, cu program de fotbal.

Doar că, între timp, liceul îşi schimbase profilul în liceu de italiană, iar mama, în cunoştinţă de cauză, îl înscrie acolo, jucându-i o festă (spre binele lui de mai târziu).

Când îşi dă el seama, deja zarurile erau aruncate, fiindcă începuseră cursurile. Oricum, n-a regretat asta, deoarece, de acolo, au decurs o serie întreagă de situaţii favorabile.

Se gândeşte să dea la teatru şi face pregătire ba cu Mihail Stan, ba cu Petrică Gheorghiu. Nu intră nici din prima, nici din a doua încercare, ci abia la a noua prezentare în faţa comisiei. În toţi aceşti nouă ani de încercări a fost şofer de taxi la ITB sau ghid al turiştilor italieni la ONT.

I-au plăcut întotdeauna maşinile şi s-a dat peste cap ca să aibă cele mai bune şi mai în vogă modele. Odată, Dem Rădulescu chiar i-a zis : „Dragă, dacă ai avea şi-n teatru aceiaşi ochi pe care-i ai când vorbeşti de maşini, ai fi cel mai mare actor!”.

Pe de altă parte, Dem Rădulescu a fost cel care l-a picat de cele mai multe ori la admitere (chiar dacă, ulterior, în timpul facultăţii i-a dat numai note de 10), aşa încât, de frica lui, vreo doi ani a dat admiterea la Târgu Mureş.

La un moment dat, obosit şi plictisit de atâta insucces, chiar a vrut să renunţe. Noroc că l-a motivat din nou Mihail Stan, care i-a spus: „Domnule Bindea, acum intră blonzi cu ochi albaştri, dar dumneavoastră sunteţi un tip aparte. În momentul în care-şi vor da seama că au nevoie de tipuri de actori, atunci veţi intra!” Şi aşa a fost!

De la debutul său, în 1988, în filmul „Secretul armei secrete” şi până azi a jucat roluri, mai mici sau mai mari, în peste 30 de filme, dintre care aproape jumătate sunt proiecte cinematografice internaţionale.

Asta în film, căci în teatru (este angajat la TNB din 1990, iar piesa în care joacă acum este „Dineu cu proşti”) are alte zeci de roluri jucate. Mai rămâne totuşi să spunem că pentru acea reclamă cu „Nea Nicu”, din 1990, a fost plătit cu numai 100 de dolari!

Astăzi, îndrăgitul actor împlineşte 62 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, bucurii lângă soţia şi fiica sa şi lângă prieteni, o rodnică şi îndelungată carieră pe mai departe şi roluri care să-i aducă de zece ori mai multă notorietate decât acea reclamă de acum mai bine de un sfert de secol. La mulţi ani, Alexandru Bindea!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră