Astăzi este ziua ta - Amalia Enache

19 Iun 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Amalia Enache

Frumoasă, caldă, feminină, Amalia Enache a fost preţ de peste un deceniu prezentatoarea ştirilor nopţii de la Pro Tv, trimițându-și la culcare telespectatorii cu ultimele informaţii ale zilei.

De peste doi ani şi jumătate, nu a mai apărut însă pe micile ecrane, trăind clipe minunate într-un concediu prelungit în America de Sud alături de fetiţa ei şi tatăl acesteia.

Acum, Amalia s-a întors acasă şi, implicit, la pupitrul ştirilor Pro Tv.

S-a născut la 19 iunie 1977, în Hunedoara, și-a copilărit într-o casă albă, cu o scară exterioară în spirală, cu un râușor în față și un nuc în spate. La vârsta școlii generale n-o dădeai jos de pe scenă de la recitatul poeziilor, deși era peltică (sâsâita sâsâitelor, cum zice ea) și mare povestitoare.

Plângea aproape din orice, fiind „cu plânsu-n vârful nasului”, cum o tachina frate-său. Locul de joacă era în apropierea lacului Cinciș, lângă liziera verde a pădurilor. Liceul și adolescența au legat-o mai degrabă de oraș.

Când chiulea de la ore, fugea într-o poieniță din spatele Castelului Huniazilor. Seara, se plimba pe celebra „Faleză” (în fapt, drumul care străbate centrul orașului), unde 16 ani și-a tocit tălpile pantofilor alături de prieteni, plimbându-se la nesfârșit pe unul dintre trotuare.

Îi plăcea să citească și-și dorea să ajungă medic. Asta deoarece, bunica fiind grav bolnavă, își dorea s-o salveze, să se facă doctoriță și să găsească un leac. Numai că, destinul avea alte planuri cu ea.

Pe când era foarte mică, tatăl său a aruncat o vorbă cum că, atunci când va fi mare, va deveni ziarist (ursitoarele își făceau deja treaba!). În liceu, câțiva tineri au înființat o revistă, ea nu a fost de acord cu un articol, a scris un „protest” și l-a afișat în tot liceul.

Așa a fost „remarcată” și-a ajuns ea însăși un mic ziarist. Și cum nimic nu e întâmplător, la o nuntă, un domn i-a spus că este lector la Jurnalistică, în Timișoara. I-a dat un test, să vadă cum scrie, și i-a profețit că la examen va intra între primii 10. Așa a fost.

La sfârșitul anului întâi de facultate a ajuns, fără să vrea, la televiziunea locală Analog, care tocmai căuta un prezentator. Au luat-o să prezinte știrile de la ora 22. După trei ani, vine în București, are un interviu cu directorul de atunci al știrilor Pro Tv și a doua zi este angajată.

După alți trei ani de mers pe teren și făcut reportaje, este solicitată pentru știrile de la ora 13, ca mai apoi să rămână vedeta, „regina nopții”, a știrilor de la ora 22,30. Așa a intrat Amalia în grațiile, simpatia și sufletele telespectatorilor de noapte.

Numai că, acum trei ani, Amalia a născut o fetiţă, pe Alma, şi-a fost obligată în acest mod să părăsească (temporar) pupitrul ştirilor de noapte. De peste doi ani şi jumătate, vedeta a fost într-un concediu prelungit în America de Sud, la tatăl fetiţei. Iată ce spune Amalia, acum, la întoarcerea acasă:

“ Cred că pleci să cauţi în alte părţi când ceva nu ţi-e bine aici. Cred că, de fapt, prea binele de aici nu m-a lăsat să îndrăznesc nici măcar să visez că aş putea în altă parte. Şi există şi bariera de limbă. Pentru mine e foarte important să fac această meserie, iar această meserie se face cu nuanţele limbii materne.

Cred că e foarte greu, trebuie să fii Cioran să te exprimi într-o altă limbă decât cea maternă mai bine chiar decât cei care o vorbesc de mici. Nu m-am simţit atât de înzestrată încât să pot să fac meseria asta în altă limbă" 

 Astăzi, vedeta Pro Tv împlinește 42 de ani. Să-i urăm multe bucurii, sănătate, fericire, nenumărate împliniri și bine a revenit acasă. La mulți ani, Amalia Enache!

 

Alte stiri din Calendar

Ultima oră