A făcut 29 de ani de pușcărie NEVINOVAT pentru că SEMĂNA cu un VIOLATOR. Grațiat în final, autoritățile l-au mai ținut o lună, două, ca să fie bine

18 Mai 2015
A făcut 29 de ani de pușcărie NEVINOVAT pentru că SEMĂNA cu un VIOLATOR. Grațiat în final, autoritățile l-au mai ținut o lună, două, ca să fie bine
Un bărbat în vârstă de 58 de ani a fost grațiat, după ce a petrecut 29 ani în închisoare pentru o tentativă de viol, despre care autoritățile spun acum că nu mai sunt așa de convinse că ar fi comis-o. Michael Kenneth McAlister a fost exonerat cu doar cinci zile înainte de audierea finală, care l-ar fi pus oricum în libertate, însă ar fi purtat până la sfârșitul vieții ștampila de violator.
 
"Am reanalizat cu grijă documentația în acest caz și am concluzionat că grațierea este adecvată în lumina dovezilor copleșitoare, având inclusiv confesiunea recentă a unui alt individ", a declarat McAuliffe într-o declarație oficială.
 
Sora lui McAlister, Denise Haas, a declarat că familia e în extaz. "Sunt într-al nouălea cer! Am trăit peste 29 de ani într-un coșmar și acum s-a terminat. Fratele meu va fi liber să poată fi cu familia și vom încerca să recuperăm toți acești ani ratați", spune femeia.
 
McAlister a fost condamnat în februarie 1986, pentru răpirea și violul unei femei târâtă cu cuțitul la gât într-un apartament, bătută și posedată sălbatic. Victima l-a identificat apoi pe McAlister ca atacator. Nebunia pornește însă de la polițiști, care i-au arătat femeii mai multe fotografii, dar au omis să îl includă pe lista suspecților pe Norman Bruce Derr, un violator proaspăt ieșit din închisoare, care locuia în apropiere de locul violului și semăna izbitor cu McAlister.

Astfel, condamnarea nelegală a lui McAllister a fost bazată pe un caz clasic de identificare eronată. Victima a spus că s-a luptat cu atacatorul și a reușit să-l vadă. Potrivit petiției guvernatorului, femeia l-a ales pe McAlister dintr-un album cu fotografii, pentru că i s-a părut că el e. Polițiștii n-au mai insistat pe confirmarea fără dubiu a persoanei vinovate. Singura dovadă la proces care îl leaga pe McAlister de viol a fost mărturia victimei.
 
Ca să fie demența totală, termenul lui McAlister s-a încheiat în ianuarie, dar dosarul a rămas blocat până când instanța va putea decide problema "angajamentului civil", având în vedere că timpul petrecut în pușcărie l-ar fi schimbat iremediabil pe McAllister. Susținătorii bărbatului au insistat la guvernator pentru o decizie fermă, care să-i permită lui McAllister să iasă odată din pușcărie.
 
"Integritatea sistemului nostru de justiție depinde de garantarea unui proces echitabil, care este informat de toate dovezile disponibile", a spus McAuliffe. "Pentru protejarea integritatății sistemului e necesar luare de acțiuni rapide în cazul în care noi dovezi ies la lumină."

În cazul lui McAllister, dovezile au ieșit la lumină după....29 de ani.

Alte stiri din Bizar

Ultima oră