Rusia spune ca a descoperit explozibili ascunși în icoane ortodoxe provenite de la un depozit din România

02 Apr 2024
Rusia spune ca a descoperit explozibili ascunși în icoane ortodoxe provenite de la un depozit din România

Serviciul rus de informații interne, FSB , a declarat că a descoperit un transport de explozibili din Ucraina ascuns în icoane și obiecte ortodoxe. Cantitatea de explozibili descoperită ar fi fost suficientă pentru a distruge o clădire de cinci etaje. Șoferul camionului a spus că marfa i-a fost livrată la un depozit din România, dar nu a observat prezența explozivilor, scrie La Repubblica

Serviciul rus de informații interne, FSB, a declarat că a descoperit un transport de explozibili din Ucraina ascuns în icoane și obiecte ortodoxe. Încărcătura, au adăugat serviciile de securitate, a fost sechestrată în regiunea Pskov din nord-vestul Rusiei, după ce a traversat mai multe țări UE într-un camion: România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia.

Explozivii ascunși în icoane și confiscați de ofițerii de securitate ruși din regiunea Pskov din nord-vestul Rusiei ar fi putut arunca în aer un bloc de apartamente cu cinci etaje, a declarat marți șeful de departament al Centrului Regional de Criminalism al Ministerului de Interne, Dmitri Belotserkovsky citat de agentia rusă Tass

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a raportat marți că agenții FSB împreună cu Serviciul Vamal Federal din Regiunea Pskov au distrus un canal de contrabandă de explozibili și dispozitive explozive ascunse în icoane ortodoxe și ustensile bisericești în Rusia din Ucraina, trecând prin țări europene.

"Hexogen, un exploziv plastic de mare putere explozivă a fost găsit în ramele icoanelor. Acest exploziv este cu 50% mai puternic decât TNT. Greutatea explozivului confiscat este suficientă pentru a arunca în aer un bloc de apartamente cu cinci etaje", a spus expertul.

Explozivii au fost atașați pe reversul ramelor icoanelor. Operatorii FSB au găsit detonatoare fabricate potrivite pentru sabotaj. Încărcătura confiscată includea truse de asamblare rapidă cu explozivi, o baterie, o placă cu slot pentru card SIM și un detonator.

După cum a explicat șoferul camionului într-un videoclip, a primit marfa la un depozit din România. După ce a inspectat încărcătura și nu a văzut nimic suspect în ustensilele bisericii, a dus-o în Rusia. Nu au existat probleme cu încărcătura la vamele din țările europene de-a lungul rutei, a spus el.

Agenții FSB împreună cu ofițerii vamali au confiscat mărfurile cu destinația Rusia din Ucraina și au transportat prin România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia, recuperând 27 de explozibili improvizați gata de utilizare, ascunși în icoane, împreună cu 70 kg de explozibili plastici de putere sporită, 91 de detonatoare electrice și cartușe pentru un lansator de grenade RPG-7.

Anchetatorii au deschis o anchetă penală în temeiul părții 2, articolul 226.1 din Codul penal al Rusiei („Transportul ilegal de explozivi și dispozitive explozive peste granița Rusiei de către un grup de indivizi sub conspirație”), care se pedepsește cu până la zece ani de închisoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră