Ucraina a înființat echipe de „recrutori” de soldați pentru front. ”Ori te urci singur, ori te vom urca cu forța”

21 Feb 2024
Ucraina a înființat echipe de „recrutori” de soldați pentru front. ”Ori te urci singur, ori te vom urca cu forța”

Se pare că Ucraina are nevoie de 500.000 de soldați pe front: Kievul a înființat echipe de „recrutori”, dar cetățenii refractari se organizează, scrie RTBF

Preferă să fie numit Maxim. Are 27 de ani. Nu vom ști mai multe. El păstrează un profil scăzut pentru că refuză să meargă pe front,

Cu toate acestea, în urmă cu câteva săptămâni, a fost acolo pentru câteva ore. "Eram într-o altă provincie a țării, mai la nord. M-au înconjurat zece oameni. Mi-au cerut actele. Le-am spus că am o problemă de sănătate. Mi-au spus: 'Ori te urci singur. Sau te vom urca cu forța '”, spune tânărul, încă în stare de șoc.

A fost luat. Acuzat că a renunțat la luptă, a fost eliberat în cele din urmă, dar a rămas acuzat. În câteva luni, Maxim va trebui să-și demonstreze în instanță problema de sănătate pentru a evita mobilizarea. "Recrutorii pot fi peste tot. Își schimbă pozițiile tot timpul. Încerc să fiu atent. Dar există întotdeauna un risc."

Evitați transportul în comun

După doi ani de război, cozile care s-au format în fața centrelor de recrutare după invazia rusă din 2022 au dispărut. Recrutarea este o sarcină dificilă. Toți bărbații cu vârsta peste 27 de ani sunt potențial mobilizabili în cadrul armatei ucrainene. Există excepții. Printre ei, bărbați care au trei sau mai mulți copii.

Recrutarea cu forța este misiunea bărbaților în îmbrăcăminte militară care sunt cel mai usor de evitați pentru a nu ajunge pe front. Prevăzător Vladymyr, 31 de ani, nu este niciodată departe de motocicleta sa. " Prefer să-mi iau motocicleta, indiferent de vreme, decât să iau transportul în comun. Dacă îl iau, există riscul să mă confrunt cu recrutori ", admite el.

Pe această piață din Odesa, în sudul țării, știe că este parțial protejat. "Piața rămâne sub controlul unor funcționari publici. Pe scurt, ei dau mită pentru ca recrutorii să nu vină aici", explică bărbatul caremerge des prin cartier.

Telegram și conturi bancare

Mulți tineri care pot fi mobilizați fac totul pentru a evita întâlnirea cu recrutorii, așa că folosesc Telegram. Se fac schimb de poziții de recrutori în timp real. În acea zi, în fața gării Odesa s-a dat alerta la ieșirea din transportul public. În câteva minute, locul se golește. Pentru că a vorbi înseamnă a te expune și a atrage atenția recrutorilor. Chitară atârnată peste umăr, lângă scara Potemkin, această scară formată din 192 de trepte și nouă paliere intermediare, Roman, la treizeci de ani, nu se ascunde și cântă... Da, mi-e frică să nu fiu mobilizat. Desigur. Dar destinul e să fiu arestat și înrolat. Chiar dacă nu sunt voluntar și refuz să merg pe front ", mărturisește el.

Pentru cei care refuză, Parlamentul ucrainean plănuiește o nouă lege care să blocheze conturile bancare ale celor care refuză să meargă pe front. "Drepturile noastre  fundamentale vor fi reduse dacă va trece legea. În acest caz, e clar, toți vom deveni carne de tun", protestează cel care începe să cânte  după lăsarea întunericului.

La doi ani de la invazia rusă, Ucraina se confruntă cu provocarea mobilizării. Astăzi sunt aproape 500.000 de bărbați dispăruți pe front.

Alte stiri din Externe

Ultima oră