Procesul de înlocuire a lui Biden a început

18 Feb 2024
Procesul de înlocuire a lui Biden a început

Președintele SUA a fost declarat oficial că are „facultăți mintale diminuate”. Mai poate fi candidat în noiembrie? Cum îl vor înlocui democrații și cu cine? se întreabă European Conservative.

Acum este oficial: America are un președinte care este atât de diminuat mental încât nu ar putea fi judecat dacă ar fi acuzat de o crimă. 

Da, așa e. Statele Unite, cea mai importantă superputere nucleară din lume, au un comandant șef cu acces la acele coduri nucleare, care este incapabil mental să-și facă treaba.

Pe 8 februarie, National Public Radio a raportat:

Președintele Biden a păstrat în mod intenționat și a dezvăluit materiale clasificate după ce a părăsit administrația Obama [ca vicepreședinte] și a devenit cetățean privat, dar acțiunile sale nu justifică acuzații penale, potrivit unui raport al consilierului special al Departamentului de Justiție. 

Ceea ce NPR nu le-a spus cititorilor săi este că același raport al consiliului special îl caracteriza pe Biden ca având „memorie slabă”, precum și „facultăți mintale diminuate”.

Da, memorie slabă și facultăți mintale diminuate .

Nu numai că Biden este președintele Statelor Unite, dar candideaza și pentru realegere. El nu ar trebui să fie candidat, desigur; după cum a explicat Dan McLaughlin într-un articol de opinie pentru New York Post pe 13 februarie:

Dacă Joe Biden nu este apt să fie judecat, el nu este apt să fie președinte. 

Simplu, simplu și de bun simț. 

Concluziile consilierului special sunt motive suficiente pentru ca președintele Biden să nu fie în funcție. Ar fi trebuit să-și dea demisia deja, dar bineînțeles că nu va face asta. Ar fi nevoie de un om de o statură morală incredibilă pentru a recunoaște că nu mai este apt să fie președinte și acel om nu este Joe Biden. 

În plus, dacă este atât de diminuat mental cât sugerează raportul consilierului special, atunci s-ar putea foarte bine să fie incapabil să înțeleagă că ar trebui să părăsească funcția. 

Din fericire, există o cale de ieșire: al 25-lea amendament la Constituția SUA. Mai exact, secțiunea 4 a amendamentului stabilește o cale pentru Congres, vicepreședinte și membrii cabinetului președintelui pentru a-l retrage din funcție. Nu se face ușor: cel puțin, procesul durează 23 de zile și include, printre altele, un vot majoritar de două treimi în ambele camere ale Congresului în favoarea demiterii președintelui. 

Vicepreședintele, precum și majoritatea membrilor cabinetului președintelui trebuie, de asemenea, să fie de acord că șeful lor este inapt pentru funcție. 

Membrii republicani ai Congresului le-au cerut deja membrilor cabinetului lui Biden să înceapă procesul celui de al 25-lea amendament. Este puțin probabil să se întâmple ceva; președintele este înconjurat de loialiști de partid care sunt mai preocupați de păstrarea puterii politice a democraților decât de a avea o persoană competentă la Casa Albă. 

Dar de ce l-ar lăsa pe Biden să rămână în funcție? Și mai important: oare cineva, chiar și un susținător puternic al lui Biden, își dorește cu adevărat să fie reales? 

Răspunsul la aceste două întrebări este simplu: raportul consilierului special care menționează capacitatea mentală a lui Biden face parte dintr-o tranziție bine orchestrată de la Biden la un alt candidat la președinție. Oamenii de la Departamentul de Justiție care au fost responsabili pentru raport știau foarte bine că declarațiile despre „memorie slabă” și „facultăți diminuate” vor fi inevitabil folosite – în mod legitim – pentru a afirma că Biden este inapt pentru o funcție. 

Pe scurt, ei știau că probabil că i-ar reduce capacitatea de a fi reales. Dar asta nu este o problemă: din moment ce starea psihică a lui Biden se deteriorează chiar în fața ochilor noștri, până ajungem în noiembrie, este posibil să nu mai poată funcționa în afara patului de spital.

Indiciul cu privire la scopul real din spatele momentului raportului special se găsește în referințele sale la Biden ca un bătrân de treabă. Această formulare este complet redundantă, mai ales având în vedere faptul că scopul real al raportului consilierului special a fost acela de a evalua eventuala manipulare ilegală de către Biden a documentelor clasificate. Dar, menționându-l în termeni drăguți, raportul oferă covorul pentru ca Biden să își încheie campania de realegere în condiții care îl fac să pară simpatic față de alegătorii săi. 

În acel moment, când și-a anunțat decizia de a nu solicita un al doilea mandat până la urmă, partidul său poate lansa un alt candidat. Raportul consilierului special a fost publicat într-un asemenea moment, încât Partidul Democrat are suficient timp pentru a-i oferi lui Biden o ieșire laudativă din campania electorală și pentru a prezenta un nou candidat înaintea convenției lor de la Chicago, în perioada 19-22 august.

Aceasta este politica din spatele tuturor acestor lucruri. Nu este vorba de revocarea din funcție a unui președinte pentru că este inapt, chiar dacă acum se știe public că este. Este o chestiune de a pune un nou candidat împotriva lui Donald Trump. Strategii Partidului Democrat cred cu fermitate că, deși Trump îl devansează pe Biden în majoritatea sondajelor de opinie și în timp ce Trump are șanse corecte de a câștiga votul colegiului electoral, el nu este la fel de puternic împotriva unui democrat mai tânăr, mai energic și mai orientat spre viitor.

Din nou, momentul raportării consiliului special este perfect. Trump este acum blocat ca prezumtiv candidat republican. Probabil că va câștiga o victorie zdrobitoare în primarul republican din Carolina de Sud în câteva zile, iar apoi va trece la 5 martie, cunoscută și sub numele de Super Marți. În acea zi, 15 state și Samoa Americană își țin alegerile primare; dacă Nikki Haley, concurenta rămasă a lui Trump, nu face o revenire remarcabilă până atunci, ea va ieși din cadru.

Cu Super Marți la mai puțin de trei săptămâni distanță, inevitabilitatea lui Trump va fi în curând pecetluită. Odată ce republicanii s-au închis cu el ca candidat, strategii Partidului Democrat pot merge la muncă, înlocuindu-l pe Biden ca candidat în noiembrie. 

Cine ar fi înlocuitorul? Dacă Biden demisionează înainte de încheierea mandatului său actual, atunci vicepreședintele Kamala Harris devine automat președinte. Problema este că Harris nu este cu mult mai bună decât Biden. Capacitatea ei de a vorbi coerent o depășește pe cea a lui Biden, dar numai atunci când Biden vorbește extemporaneu. Harris nu are nicio înregistrare a realizărilor politice din perioada ei în Congres și nu și-a făcut un nume în niciun alt mod. Singurul motiv pentru care este cunoscută este că este vicepreședinte. 

Cu alte cuvinte, democrații trebuie să evite să ajungă cu Kamala Harris la votul din noiembrie. Ei pot face acest lucru ținându-l pe Biden în funcție cel puțin până a doua zi după alegeri. 

Cine îl înlocuiește pe Biden pe buletinul de vot din noiembrie trebuie să fie ales de convenția democrată din august. Deoarece democrații tratează alegerile lor primare ca pe niște formalități enervante, candidatul înlocuitor va apărea cândva chiar înainte de convenție. Mașina politică va fi pregătită să ridice acest candidat la cer, dar aceeași mașinărie știe și că va trebui să fie un candidat care să poată strânge suficiente voturi de la independenți, adică alegători care nu se identifică cu niciun partid, pentru a-l învinge pe Trump. 

Michelle Obama este acel candidat? Numele ei a fost aruncat destul de mult, dar conform strategului politic republican Karl Rove, fosta Primă Doamnă nu este deloc interesată. Rove susține că doamna Obama urăște politica și a văzut ce i-a aceasta făcut soțului ei. 

Ar putea exista și un alt motiv pentru care nu este interesată: zvonurile persistente că este într-adevăr o femeie transgender. Indiferent de veridicitatea unor astfel de zvonuri (nu văd niciun motiv să le cred), simplul fapt că aparițiile ei foarte publice pot declanșa valuri de comentarii „Big Mike” în rețelele sociale este probabil suficient de descurajator pentru ca ea să stea departe de scena politică. . Odată ce și-a oficializat candidatura, aceste zvonuri aveau să devină și ele oficiale, iar întreaga campanie avea să fie centrată în jurul lor. 

Un alt nume care a plutit recent este cel al guvernatorului Californiei Gavin Newsom. Este simpatic și a cercetat apele campaniei, de exemplu, apărând la Fox News împreună cu comentatorul conservator Sean Hannity. 

Newsom are două lucruri pentru el ca candidat. El este tânăr și pare a fi energic, cu alte cuvinte, are un apel pozitiv superficial care poate stârni emoții pozitive în rândul alegătorilor. El este, de asemenea, foarte bine conectat cu organizația Partidului Democrat, în parte datorită experienței lor comune în cercurile politice de elită din California. Asta înseamnă acces facil la un flux nesfârșit de contribuții la campanie din partea marilor companii de tehnologie din Silicon Valley.

Problema pentru Gavin Newsom este că este unul dintre cei mai radicali politicieni ai Americii. El a muncit din greu pentru a transforma California într-un stat și mai de stânga decât era deja: de la justiție penală și politica de „mediu” la taxe și educație, Newsom și-a scos statul mai departe la margine. 

Ar fi ușor pentru o campanie a lui Trump să aleagă exemple scandaloase ale consecințelor politicilor lui Newsom, cum ar fi creșterea fulgerătoare a criminalității și deteriorarea ordinii publice în marile orașe din California. Indiferent de cât de departe se întinde de fapt responsabilitatea lui Newsom când vine vorba de nevoiașii fără adăpost și de a arunca droguri pe străzile din Los Angeles și San Francisco, imaginile murdăriei și suferinței umane vor fi fixate pe pieptul lui Newsom din ziua în care acceptă nominalizarea pentru presedinte. 

O opțiune wild-card este guvernatorul Colorado, Jared Polis. Polis este din punct de vedere politic aproape la fel de radical ca Newsom, dar statul său nu suferă de aceeași reputație sordidă în care a căzut California. Zona metropolitană Denver este aproape la fel cu Los Angeles și San Francisco în ceea ce privește criminalitatea, drogurile, persoanele fără adăpost și dezordinea publică, dar Colorado are și orașe bine funcționale, unde aceste probleme sunt mult mai reduse. Acest lucru îl ferește pe Polis, cel puțin într-o oarecare măsură, de aceleași critici care ar fi letale pentru o campanie Newsom.

În 2022, guvernatorul Polis a susținut o plată anticipată a rambursărilor de taxe din așa-numita lege TABOR din Colorado. Această lege fiscală, care este unică între cele 50 de state, restricționează opțiunile statului de a ridica impozitele și specifică circumstanțele în care statul este obligat să despăgubească contribuabilii pentru o sarcină fiscală în creștere. Deși ideea lui Polis este veche de doi ani, ea exemplifica modul în care el poate părea un candidat mai moderat decât Gavin Newsom.

Unul dintre motivele pentru care democrații l-ar putea refuza la Polis este că este homosexual. Întrebarea care ar persista la convenția partidului din august ar fi: este America pregătită pentru un cuplu homosexual la Casa Albă? 

Indiferent ce vor decide, democrații vor arunca tot ce au în spatele oricui va fi înlocuitorul lui Biden. S-ar putea să nu fie suficient, dar este, de asemenea, posibil – așa cum am prezis în trecut – ca Trump să nu fie candidatul republican până la urmă. Deși se îndreaptă spre o victorie în primare, bătăliile sale legale se pot dovedi suficiente pentru a îi răsturna campania. În acel moment, republicanii ar putea ajunge într-o situație similară cu care se vor confrunta democrații odată ce îl vor convinge pe Joe Biden să-și încheie campania de realegere.

Raportul consiliului special privind starea psihică degenerată a lui Biden a marcat începutul unei etape cu totul noi în cursa prezidențială. Va trece ceva timp până când vom ști unde cad jetoanele și cine va alerga efectiv împotriva cui în noiembrie, dar știm deja un lucru: 2024 va intra în istorie ca cea mai ciudată cursă prezidențială din memoria recentă. 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră