Un preot constănțean trage un semnal de alarmă: nu mai poate ajuta mamele ucrainene din cauza creșterii numărului de cazuri de violență domestică din România

26 Noi 2022
Un preot constănțean trage un semnal de alarmă: nu mai poate ajuta mamele ucrainene din cauza creșterii numărului de cazuri de violență domestică din România

Preotul Claudiu Banu, paroh al Bisericii Sfântul Mare Mucenic Mina din Constanţa, a anunţat, într-un comunicat oficial, că nu mai primeşte, începând cu 15 noiembrie 2022, mame şi copii refugiaţi din Ucraina şi a explicat şi motivele care stau în spatele acestei decizii.

Acesta a reușit cu eforturi proprii, fără niciun ajutor de la statul român, să ofere cazare, hrană, rechizite, toate cele necesare mamelor și copiilor refugiați din Ucraina, dar este compleșit de cererile de ajutor din partea mamelor din România.

”În ziua de 1 martie 2022 am deschis ușile Așezământului filantropic mamelor și copiilor refugiați din țara vecină, Ucraina.

De atunci și până în prezent, timp de 8 luni, am găzduit oferind casă, masă, îmbrăcăminte, activități educativ-recreative permanent, unui număr de 35 de mame și copii refugiați.

Prin urmare, doresc să fac următoarele precizări:

1. Tot efortul a fost susținut de Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina, de donatori și sponsori, partenerii noștri în toate proiectele, fără de care nu am putea funcționa.

2. NU AM SOLICITAT și nu am primit nici un leu de la Statul român, autoritățile locale sau UE, totul s-a realizat prin efortul colectiv al Bisericii noastre din Parc Tăbăcărie și al prietenilor acesteia, grație oamenilor de bine care au rezonat cu proiectul nostru, Așezământul fiind unul privat, adică al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Mina.

3. Mamele și copiii refugiați au dat dovadă de un comportament model, au participat la toate activitățile administriv-gospodărești desfășurate în Așezământ.

4. Au avut grijă și au gestionat alături de românce toate resursele oferite de noi cu multă responsabilitate.

5. Alături de mamele din România, deja rezidente, au creat o echipă foarte frumoasă, constructivă și eficientă, lucru pentru care le sunt recunoscător.

Însă, datorită situației grele a mamelor românce aflate în dificultate, împreună cu Consiliul Parohial, în regim de urgență, am luat următoarea decizie:

Începând cu 15 noiembrie 2022 am închis proiectul pentru refugiați din două motive:

○ Înregistrăm, din păcate, un număr foarte mare de solicitări ale femeilor românce, aflate în dificultate, care pentru noi sunt prioritate; violența domestică, din nefericire, luând amploare.

○Statul român prin programul 20/50 oferă posibilitatea ca refugiații să beneficieze de acest avantaj prin UE.

În proporție de 80% , refugiații găzduiți de noi s-au reîntors în țara lor, restul s-au înscris în programul 20/50, iar în prezent, începând cu 15 noiembrie locuiesc în municipiul Constanța, în condiții deosebite, cu mult superioare asistaților social din România.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, consider că Parohia noastră, prin Așezământul filantropic, și-a îndeplinit rolul binefăcător în această privință, atât pentru mamele și copiii abuzați din România dar și pentru sprijinul mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.

Efortul nostru se va concentra, începând cu data de 16 noiembrie, doar pe cazurile mamelor și copiilor din România aflați în dificultate, deoarece pentru refugiați există deja acest program guvernamental, 20/50, de care aceștia pot beneficia.

Nu a fost deloc ușor, chiar a fost dificil de gestionat, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al sponsorilor am mers înainte.

De aceea mulțumesc tuturor pentru sprijin și vă invit ca și în viitor să fiți alături de noi în sprijinul mamelor și copiilor aflați în dificultate și care au nevoie de noi toți.

Preot paroh Banu Claudiu.”, a transmit acesta prin intermediul unei reţele de socializare.

În continuare în ţara noastră violenţa domestică este un fenomen de nestăvilit. Mame cu copiii în braţe sunt nevoite să fugă din propriile care pentru a-şi salva viaţa şi a le oferi pruncilor un viitor. Poate ar fi cazul ca autorităţile să-şi dea seama de gravitatea stării de fapt din România şi să recurgă la măsuri mai drastice pentru a ajuta semenii 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră