Invitat la matinalul SMART FM, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că virusul Zika nu reprezintă în momentul de față niciun pericol pentru România.
"Nu trebuie să ne îngrijorăm mai tare decât în alte ocazii. În România, nu avem niciun fel de pericol. Având în vedere și sezonul rece din România, nu se poate discuta despre o problemă în această privință", a spus Rafila.
Șeful Societății Române de Microbiologie a precizat însă că singura problemă poate să apară la femeile însărcinate care călătoresc în zonele afectate din America Centrală și America de Sud, existând o mare probabilitate a asocierii infecției cu apariția unor malformații congenitale.
Alexandru Rafila a făcut câteva precizări și despre virusul AH1N1.
"E un virus care, după îmbolnăvire nu produce o imunitate de lungă durată. De aceea e recomandată vaccinarea în fiecare an. Mai ales dacă este vorba despre persoane care urmează să călătorească în zone unde este epidemie, așa cum este în Ucraina", a conchis specialistul.
Virusul Zika, "propagare explozivă"
Săptămâna trecută, OMS a anunțat că virusul Zika are o "propagare explozivă" și că ar putea infecta un număr de trei până la patru milioane de persoane pe continentul American în cursul acestui an.
Riscurile de răspândire în întreaga lume sunt cu atât mai mari cu cât anul acesta, în luna august, Brazilia va găzdui Jocurile Olimpice la Rio de Janeiro.
Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a afirmat, la rândul său, că această declarație făcută de OMS "cheamă întreaga omenire la acțiune împotriva Zika".
Brazilia, țara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în fața unui număr neobișnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul țării. De atunci, în această țară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie și aproape 4.000 de cazuri suspecte, față de doar 147 în 2014.
În Europa și în America de Nord, zeci de cazuri de infecție cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din țările afectate de epidemie.
Simptomele seamănă cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, și implică febră, erupții cutanate, conjunctivită, dureri musculare și articulare, o stare de slăbiciune și cefalee.
Simptomele sunt în general benigne și dispar în două-șapte zile.