O statistică îngrijorătoare, dar în concordanţă cu realitatea din ţară, vine de la Eurostat. Ar trebui să dea de gândit guvernanţilor, oricare ar fi culoarea lor politică, pentru că este rezultatul unor ani în care decizia de a părăsi România a fost luată de din ce în ce mai mulţi conaţionali.
Aproape o cincime (19,7%) dintre cetățenii români cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani avea, în 2017, rezidența în alt stat membru al Uniunii Europene, potrivit oficiului de statistică a Uniunii Europene (UE), Eurostat. Practic, forţa de muncă a României se scurge încet, dar sigur, spre alte orizonturi.
Procentul românilor de vârstă activă care locuiesc în altă țară UE este de departe cel mai ridicat în rândul statelor europene.
Pe locul doi în topul Eurostat se află Lituania (15% dintre cetățenii acestei țări în vârstă de 20-64 de ani își au rezidența în alt stat UE), urmează apoi Croația (14%), Portugalia (13,9%), Letonia (12,9%) și Bulgaria (12,5%).
La celălalt capăt al spectrului, cetățenii germani sunt cel mai puțin mobili (doar 1% dintre oamenii activi locuiesc în alt stat UE). Marea Britanie (1,1%), Suedia și Franța (ambele cu 1,3%) au, de asemenea, un procent redus de cetățeni cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani care să locuiască în alt stat.
La nivelul UE, mobilitatea cetățenilor a crescut în ultimul deceniu. Circa 3,8% dintre europenii aflați în activitate (20-64 ani) au rezidența în alt stat decât cel a cărui cetățenie o dețin. În urmă cu zece ani, procentul era de doar 2,5%.
Pe parcursul ultimului deceniu, ponderea românilor care s-au mutat în alt stat a crescut cu 12,3 puncte procentuale (de la 7,4% în 2007), cea mai mare creștere din UE.
Datele Centrului de Cercetare și Documentare în Integrarea Imigranților (CDCDI) arată că între 2007 și 2017, milioane de români au emigrat, plasând țara pe locul doi la nivel global după rata de emigrare, după Siria.
Concret, în cei 10 ani, au emigrat aproximativ 3.4 milioane de români, relatează business-review.eu. Emigrația nu este însă compensată prin imigrație, la sfârșitul anului 2017 doar 117 000 de străini s-au stabilit în România, dintre care 3 900 de persoane aflate sub protecție internațională, refugiați sau alte tipuri de protecție.