România trebuie să își alinieze taxele de înmatriculare a vehiculelor la normele UE

23 Mai 2018
România trebuie să își alinieze taxele de înmatriculare a vehiculelor la normele UE

Uniunea Europeană ne trage de urechi. România a primit joi, 17 mai, o scrisoare de punere în întârziere pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre. 

Dat fiind că normele românești aplicabile restituirii taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenței și efectivității, este încălcată legislația UE (articolul 110 din TFUE), se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia Europeană poate transmite un aviz motivat autorităților relevante.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisia Europeană în mai, grupate pe domenii de politică, includ 53 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligațiilor, 18 avize motivate și 14 cazuri de trimitere în fața Curții de Justiție a UE.

Totodată, Comisia închide 96 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

Alte stiri din Auto

Ultima oră