Ungaria a convenit cu România, Slovacia și Bulgaria să impună interdicții asupra importurilor de cereale din Ucraina pentru a-și proteja piețele dacă UE nu extinde o interdicție care expiră pe 15 septembrie, a declarat miercuri ministrul ungar al agriculturii, scrie Reuters
Totuși, prim-ministrul bulgar Nikolay Denkov a declarat agenției de presă de stat bulgare, înainte de începerea unei ședințe de guvern, că renunțarea la interdicția importurilor din Ucraina ar fi de dorit, deoarece ar reduce prețurile alimentelor de bază.
„Să fim clari – reluarea importurilor din Ucraina va reduce prețurile alimentelor de bază, va reduce inflația, ceea ce va ajuta persoanele cu venituri mici și va crește veniturile bugetare din importuri și exporturi”, a spus Denkov.
Marți, o comisie parlamentară a adoptat un proiect de decizie pentru Bulgaria de ridicare a interdicției privind importurile ucrainene de anumite produse după 15 septembrie. Decizia finală urmează să fie luată în ședința plenară a parlamentului.
Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative ale Uniunii Europene, numite Solidarity Lanes, pentru exporturile sale de cereale, după ce Rusia a abandonat în iulie un acord care a permis ca cerealele ucrainene să fie expediate în siguranță prin porturile sale de la Marea Neagră.
Drept urmare, fermierii din statele vecine - Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia - s-au confruntat cu o concurență sporită și blocaje pe propriile piețe.
Rusia a declarat că se va întoarce la acordul cu cereale la Marea Neagră doar dacă sunt îndeplinite condițiile pentru exportul de cereale și îngrășăminte proprii.
Ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy a declarat într-o postare pe Facebook că această nouă interdicție națională se va aplica unei game mai largi de produse ucrainene decât măsurile actuale.
„Am convenit cu colegii mei români, slovaci și bulgari că, dacă nu se va lua o decizie cu privire la extinderea moratoriului existent de către Bruxelles, atunci vom lua măsuri la nivel național în mod individual”, a spus Nagy într-un mesaj video.
Polonia și Ungaria au spus că vor continua în mod unilateral interdicția dacă Comisia nu o extinde.
Comisia Europeană a anunțat în mai „măsuri preventive temporare” care ar interzice vânzările în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia, permițând în același timp tranzitul către piețele din afara UE, în principal în Africa. Aceste măsuri urmează să expire vineri.
Comisarul UE pentru agricultură a declarat marți că consideră că Comisia Europeană ar trebui să-și extindă interdicția temporară a importurilor din Ucraina în aceste cinci state, deoarece măsura a contribuit la creșterea exporturilor în afara blocului.