Una dintre cele mai glorioase artiste, celebră soprană româncă a decedat: ”Creierul meu crede că voi fi tânără o eternitate”

21 Mar 2023
Una dintre cele mai glorioase artiste, celebră soprană româncă a decedat: ”Creierul meu crede că voi fi tânără o eternitate”

În zorii zilei soprana Angela Gheorghiu a anunțat decesul uneia dintre cele mai glorioase artiste contemporane, Virginia Zeani, la vârsta de 98 de ani.

” Lumea a pierdut una dintre cele mai glorioase artiste de astăzi, un suflet frumos, o femeie divină și una dintre cele mai apropiate prietene ale mele, Virginia Zeani, „Mami Virginia” a mea, așa cum o spuneam mereu ???? Virginia Zeani a fost una dintre cele mai celebre soprane ale generației sale, o adevărată legendă, născută în România. Un model de umanitate, onestitate și demnitate, cu umor și candoare ca nimeni altul, un exemplu pentru generațiile viitoare. Sincere condoleanțe fiului ei, Alessandro Rossi-Lemeni și familiei sale! Odihnește-te în pace, Mami Virginia, te voi purta mereu în inima mea ❤️ Fetița ta, prietena ta pentru totdeauna, Angela”, a transmis artista prin intermediul unei rețele de socializare. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Angela Gheorghiu (@angelagheorghiu_official)

 

Virginia Zeani (născută Virginia Zehan; 21 octombrie 1925), a fost  o cântăreață de operă de origine română, care a interpretat roluri principale  în teatrele de operă din Europa și America de Nord. Ca și cântăreață, a fost cunoscută pentru intensitatea ei dramatică și pentru frumusețea, gama largă și suplețea vocii sale, care i-au permis să cânte un repertoriu de 69 de roluri, de la eroinele din operele belcanto ale lui Rossini și Donizetti până la cele ale lui Wagner, Puccini. și Verdi. De asemenea, a creat roluri în mai multe opere din secolul al XX-lea, inclusiv Blanche în Dialogues of the Carmelites de Poulenc.

Zeani și-a făcut debutul profesional în 1948 ca Violetta în La traviata, care avea să devină unul dintre rolurile ei-semnătate; de atunci a cântat opera de peste 640 de ori. După retragerea ei de pe scenă în 1982, a devenit o profesoară de voce binecunoscută. A fost căsătorită cu basul italian Nicola Rossi-Lemeni din 1957 până la moartea acestuia, în 1991. Distins profesor emerit la Jacobs School of Music a Universității din Indiana, unde a predat mulți ani, Zeani locuiește în Palm Beach County, Florida și a continuat să predea în privat.

În urmă cu câțiva ani, într-un ultim interviu, Zeani declara: ”Sunt fericită, dar mă lupt cu durerea fizică, am artrită... după ce am murit de atâtea ori și am căzut pe scenă în La Traviata și așa mai departe, până la sfârșitul unei vieți mă voi lupta cu durerea în fiecare centrimetru al corpului. Dar încă pot să respir, să gândesc și să iubesc, nu iubirea fizică, ci iubirea spirituală. Experiența în viață te ajută să fii mai „clarvăzător”, așa cum spun francezii… Înțeleg din observarea oamenilor ce sunt, așa că nimeni nu mă poate trăda. Am fost trădată, am fost ignorată, am fost adulată... totul este în acest trup destul de bătrân. Am mulți prieteni pe care îi ador și mulți dintre ei cred că mă iubesc și pe mine și pentru asta îmi pare rău că mor și îi părăsesc, dar mă voi duce să-mi cunosc soțul care a murit acum 24 de ani și a mers la asta. loc de unde nimeni nu se poate întoarce.”

Despre marea și singura ei dragoste povestește cu aceeași candoare cu care și-a iubit soțul: ”Hotărâsem să nu mă căsătoresc niciodată pentru că nu era timp pentru carieră și viață personală. În primii patru sau cinci ani ai carierei mele debutasem în șapte opere. Cine a avut timp să se îndrăgostească în acel moment? Am iubit o singură dată în viața mea. L-am cunoscut pe soțul meu la Scala și, deși mi-am dorit să mă dedic cântatului, am găsit în el cel mai inteligent om din punct de vedere spiritual – inteligența materială este normală – un bărbat alături de care am reușit să trăiesc cu o mare intensitate, nu doar ca îndrăgostiți. , dar și ca un frate și o soră, până când l-am pierdut cu ani în urmă.”

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră