Un sat micuț din Rusia denunță abuzurile săvârșite în conflictul cu Ucraina

14 Dec 2022
Un sat micuț din Rusia denunță abuzurile săvârșite în conflictul cu Ucraina

Peste 20 de ani, pensionarul rus Vladimir Ovchinnikov și-a câștigat adepții pentru picturile sale murale stradale din micul oraș Borovsk, la aproximativ 115 km sud-vest de Moscova, multe dintre ele înfățișând situația victimelor represiunilor din perioada stalinistă, transmite Reuters.

Dar pe 25 martie, la puțin peste o lună după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, Ovchinnikov a creat o nouă lucrare, una care l-ar pune în pericol grav.

A pictat o fată, într-o rochie albastră și galbenă, în culorile drapelului ucrainean, cu o bombă căzând peste ea. Sub pictură, cu majuscule, scria: „STOP”.

Pictura murală a intrat în contradicție cu noile legi adoptate de guvernul rus care incriminează opoziția la campania militară din Ucraina.

„Poliția a spus că această piesă a discreditat armata noastră”, a declarat Ovchinnikov, în vârstă de 85 de ani, pentru Reuters. Ovchinnikov a fost obligat să plătească o amendă de 35.000 de ruble (554 de dolari) pentru noua infracțiune de „discreditare a armatei ruse”, care presupune o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

În răspuns, el a pictat o nouă piesă, în același loc, scriind cuvântul „bezumiye” („nebunie” în rusă), scris cu litera latină Z, care a devenit un simbol al ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială în Ucraina. Poliția a acoperit imediat peste imagine.

A declanșat un joc de-a pisica și șoarecele între Ovchinnikov și poliție în Borovsk, un oraș de 12.000 de locuitori.

În locul picturii, el a desenat cuvintele „pozor” (rușine), „fiasco” și „basta” (suficient), fiecare cu un Z latin. Fiecare, la rândul său, a fost acoperit în cel mai scurt timp de poliție.

Administrația locală Borovsk nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Pentru Ovchinnikov, opoziția față de conflictul din Ucraina este susținută de o istorie familială a represiunii din epoca sovietică. Bunicul său a fost împușcat de bolșevicii lui Lenin în 1919, iar tatăl său a fost arestat în timpul epurărilor lui Stalin din 1937.

El a atras atenția asupra istoriei represiunii politice a Rusiei ca motiv în arta sa. În 2017, el a convins autoritățile locale să ridice un monument pentru victimele sale - o piatră luată din insulele Solovetsky din nordul îndepărtat al Rusiei, locul primului lagăr de prizonieri Gulag al Uniunii Sovietice.

„Acest subiect al represiunii politice și natura închisă a acestui subiect, ștergerea memoriei istorice, este unul și același lucru cu ceea ce se întâmplă cu Ucraina”, a spus Ovchinnikov.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră