Un fotograf din Odorheiu Secuiesc a primit premiul Cetățeanul european 2021

23 Iul 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Un fotograf din Odorheiu Secuiesc a primit premiul Cetățeanul european 2021

În 2021, premiul „Cetățeanul european 2021” i-a revenit fotografului Dávid Botond din Odorheiu Secuiesc pentru proiectul Geofolk, care reunește cea mai mare colecție de fotografii din lume cu costume populare.

Parlamentul European acordă, în fiecare an, Premiul de „Cetăţean european” pentru realizări excepţionale în mai multe domenii, printre acestea numărându-se şi proiecte pentru promovarea unei mai bune înţelegeri reciproce şi a unei integrări mai puternice între cetăţenii statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaţionale în cadrul Uniunii Europene.

„Parlamentul European a decis câştigătorii Premiului ‘Cetăţeanului european 2021’. Printre cele 28 de proiecte laureate la nivel european se regăseşte Geofolk din România. Geofolk a fost lansat acum 9 ani în Odorheiu Secuiesc şi cuprinde o remarcabilă colecţie foto de costume tradiţionale de femei, bărbaţi şi copii din toată Europa. Premiul ‘Cetăţeanului European’ este o distincţie pentru realizări excepţionale şi este acordat în fiecare an de Parlamentul European”, este postarea de pe pagina de Facebook a Biroului Parlamentului European în România.

„Suntem onoraţi să vă anunţăm că iniţiativa Geofolk a obţinut Premiul ‘Cetăţeanul european 2021’, distincţie acordată de Parlamentul European pentru excelenţa si consecvenţa în crearea şi implementarea unor proiecte care prilejuiesc cooperarea culturală şi contribuie la consolidarea spiritului european. Suntem mândri că munca noastră de până acum, făcută cu credinţă, seriozitate şi dragoste, a fost recunoscută prin această importantă şi simbolică distincţie! Suntem implicaţi într-un proiect care uneşte, care caută, admiră şi conservă elemente identitare ale comunităţilor care împreună compun o lume diversă, unită, dispusă sa-şi celebreze diversitatea. Am observat asemănări culturale, obiceiuri, tradiţii şi costume extrem de unitare, dovada ca avem baze străvechi, ancestrale, care să ne permită să convieţuim frumos şi echilibrat într-o Europă puternică si unită!”, se arată în pagina de Facebook a Geofolk.

Dávid Botond are 49 de ani, este fotograf profesionist şi face parte dintr-o familie de fotografi din Odorheiu Secuiesc, realizând fotografii diverse, iar în acest an va vernisa cea de-a 60-a sa expoziţie.

Proiectul Geofolk reunește peste 100.000 de fotografii, din care 30.000 au fost procesate de fotograful Dávid Botond și vernisate anul trecut într-o expoziție pe o suprafață de 54 de metri lungime, la Odorheiu Secuiesc. La această expoziție au fost prezentate 1.700 de costume populare din întreaga lume. Fotografiile au fost realizate în 56 de țări diferite și au reprezentat 240 de naționalități.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră