UPDATE 9:55 - Fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu, este urmărit penal în dosarul în care ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială. Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție "au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul:
NIȚU TIBERIU-MIHAIL, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine".
Potrivit DNA, "în cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost reprezentat la încheierea protocolului de către procurorul general Nițu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general, cu echipaje ale poliției rutiere.
Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere".
CITEȘTE AICI ÎNTREG COMUNICATUL DNA
UPDATE 9:33 - Tiberiu Nițu a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că dispozitivul de însoțire și protecție de care a beneficiat "a fost proporțional cu riscul pe care îl presupune exercitarea funcției de procuror general".
Nițu a explicat că protocolul prin care a avut acces la coloan[ oficială a fost încheiat la inițiativa MAI și a IGPR și că nu el a solicitat întocmirea documentului.
"Nu am solicitat și nu am avut niciodată o coloană oficială. Nivelul de protecție care se asigură oricărui demnitar în funcție de responsabilitățile pe care acesta le are și modalitatea efectivă de punere în aplicare a măsurilor de protecție nu sunt atributul beneficiarului protecției, ci al instituțiilor specializate ale statului. Potrivit legii, SPP poate solicita sprijin altor autorități ale statului, inclusiv MAI, atunci când consideră necesar, pentru protecția demnitarului", a spus fostul șef al Ministerului Public.
La plecare, mașina lui Tiberiu Nițu a lovit ușor o altă mașină parcată în față.
.........................................
Fostul procuror general, Tiberiu Nițu, s-a prezentat, în această dimineață, la Direcția Națională Anticorupție. Nițu nu a dorit să precizeze în ce calitate a fost citat de procurori. "Voi preciza la ieșire ce calitate am", a declarat fostul procuror general, intrarea în sediul DNA.
Reamintim că numele lui Nițu apare în DOSARUL GIROFARUL, în care DNA îl acuză pe fostul ministru de Interne Gabriel Oprea că a folosit în mod abuziv coloana oficială. Mai mult, în baza unui protocol între instituții, el i-ar fi dat dreptul și lui Tiberiu Nițu la coloană oficială, deși legislația prevede că de aceasta pot beneficia doar președintele, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului.
Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie — noiembrie 2015.
Nițu și-a prezentat, săptămâna trecută, demisia din funcția de procuror general al României, „ca un gest de onoare şi responsabilitate“.
„Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”, afirma Nițu, săptămâna trecută, într-un comunicat.
Articol în curs de actualizare