Theodor Stolojan a căzut la pace cu unul dintre infractorii care i-au spart casa. Avocaţii europarlamentarului, Theodor Stolojan, au cerut la mediere 20.000 de euro despagubire, bani pe care europarlamentarul i-a si primit. În decembrie 2013, hoţii i-au furat 10.000 de euro şi bijuterii în valoare de 1000 de euro, potrivit ştirilor Pro tv. În schimb, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, hoţul a scăpat de puşcărie. Individul, în vârstă de 36 de ani este recidivist şi înainte de a fi arestat preventiv în dosarul în care procurorii investigau 40 de furturi din locuinţe, mai avea de executat aproape 3 ani de închisoare pentru o tâlhărie. Potrivit sursei citate, Theodor Stolojan nu a formulat nici un punct de vedere cu privire la acest subiect.
Au spart 46 de locuinţe
Reamintim că patru bărbaţi suspectaţi că au spart în total 46 de locuinţe, între care şi casa europarlamentarului Theodor Stolojan- la data de 28 decembrie 2013- au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Prejudiciul total provocat de aceştia ca urmare a celor 46 de fapte a fost estimat de anchetatori la suma de 451.044 lei şi 68.000 de euro. Potrivit procurorilor, au fost trimişi în judecată Teodoris Manole, zis Doris, suspectat de opt spargeri, Alexandru Constantin Roşu, care ar fi spart 28 de lucuinţe şi ar mai fi avut alte zece tentative, şi Matei Burcea şi Cristian Dumitru, ambii acuzaţi de complicitate la furt. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2009 – 2014 inculpaţii, folosindu-se de instrumente special confecţionate, au pătruns, prin forţarea sistemelor de asigurare ale uşilor de acces, în locuinţele mai multor persoane vătămate, situate pe raza Municipiului Bucureşti, de unde au sustras sume de bani, bijuterii, laptopuri şi alte bunuri de valoare", se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, citat de Mediafax.
Teodoris Manole, zis Doris şi Cristian Dumitru, poreclit Chiţoi, au rupt butucul yalei de la intrarea în casa lui Stolojan, în timp ce o a treia persoană a rămas afară pentru a-i anunţa în cazul în care proprietarii reveneau acasă, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor. Aceştia au reuşit să fure din casa europarlamentarului 10.000 de euro şi bijuterii din aur, prejudiciul total fiind evaluat la 11.000 de euro.
Cum acţionau hoţii
Suspecții plecau la furat cu mașini pe care le schimbau des şi pentru care foloseau inclusiv plăcuţe de înmatriculare false, luate de la alte automobile. Faptele erau comise în timpul zilei, în intervalul în care victimele se aflau la serviciu.
Nicio victimă nu a acceptat să se împace cu hoţii, cu toate că aceştia au încercat să cadă la înţelegere cu mai multe victime. Hoţii suspectaţi de aproape 40 de spargeri, inclusiv în casa lui Theodor Stolojan, ar fi furat, în ultimii cinci ani, din locuinţele victimelor, aproximativ şapte kilograme de bijuterii, zeci de ceasuri de valoare şi sume mari de bani, potrivit anchetatorilor.
Anchetatorii au stabilit că, timp de cinci ani, din 2009 şi până la sfârşitul lui 2014, suspecţii au comis 38 de fapte penale, majoritatea spargeri de locuinţe, dar şi o tentativă de omor şi o tâlhărie. Printre victimele acestora s-a numărat şi Theodor Stolojan, căruia i-au spart locuinţa la data de 28 decembrie 2013. O altă victimă a hoţilor a fost şi un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numai din locuinţa unui cetăţean de origine iraniană, cei doi au reuşit să plece, la data de 12 octombrie 2014, cu un kilogram de aur, 1.500 de euro şi 1.200 de lei, prejudiciul fiind estimat undeva la 30.000 de euro.
Când se pot împăca părţile
Împăcarea între infractor şi păgubit poate interveni- conform prevederilor Noului Cod Penal, la Art. 231, plângerea prealabilă şi împăcarea Furtul- în caz de furt simplu sau furt calificat, dar numai în anumite situaţii: furtul prin violare de domiciliu (furtul din locuinţă) sau sediu profesional, de o persoană mascată, deghizată sau travestită, dar şi în cazul în care persoana care a săvârşit furtul purta asupra sa o armă, însă nu a folosit-o. Împăcarea nu este însă posibilă în cazul în care fapta a fost comisă de un grup organizat. Mai exact, în noul cod este prevăzut: „în cazul faptelor prevăzute la art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală“. Astfel, după ce păgubitul a făcut plângere, poliţia demarează procedurile de căutare. Hoţul este găsit, iar partea vătămată este, la rândul ei, anunţată. Pasul doi:hoţul şi victima sunt puşi faţă în faţă. Dacă infractorul reuşeşte să-şi convingă victima să-şi retragă plângerea, acesta poate pleca fără nicio problemă, diind „curat“ ca lacrima. Până data viitoare, când va mai da vreo lovitură, iar poliţiştii o vor lua de la capăt cu anchetele.
Hai să dăm mâna cu hoţul
În aprilie 2014, peste 20 de escroci specializaţi în înşelăciuni prin metoda „accidentul“ au scăpat de urmărire penală după ce s-au folosit de noile prevederi ale Codului penal şi s-au împăcat cu victimele, cărora le-au dat înapoi banii, au precizat atunci surse judiciare. Potrivit surselor citate, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal - care, în cazul infracţiunilor de înşelăciune, permite împăcarea părţilor -, numărul escrocheriilor prin metoda "accidentul" s-a mărit semnificativ la nivel naţional.
În martie 2013, doi hoţi care au spart magazinul Helios de pe Bulevardul Unirii din Focşani s-au înţeles cu patronii firmei deţinătoare a magazinului şi astfel au scăpat de dosarele penale cu care se aleseseră, potrivit vranceamedia.ro. Magazinul Helios a fost spart în noaptea de 18 februarie a. c., iar hoţii au folosit intrarea laterală. Ei au sustras din magazin mai multe tablete şi telefoane mobile, majoritatea bunurilor fiind recuperate după ce Poliţia i-a prins pe tinerii care au dat jaful.
Care este oful poliţiştilor
În schimb, poliţiştii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de această situaţie şi susţin că, de multe ori, toată alergarea lor după prinderea infractorilor se dovedeşte a fi în zadar. „Este alegerea păgubitului, iar noul Cod Penal, permite victimei pentru anumite infracţiuni să se împace cu cel care l-a furat. Noi nu avem cum să intervenim. De cele mai multe ori păgubitul este interesat să-şi recupereze prejudiciul şi să nu mai fie purtat cu lunile prin instanţă. Aşa că, alege această soluţie. Însă, ce să vă zic? Când se întâmplă astfel de cazuri, din ce în ce mai dese în ultima perioadă, simţi că toată munca ta e în zadar. Vă daţi seama că mulţi dintre cei care acum scapă şi se împacă cu victima, recidivează. Iar noi va trebui s-o luăm de la capăt cu anchetele ca să probăm fapta“, au precizat revoltaţi pentru site-ul mariustuca.ro poliţişti cu experienţă care se confruntă zilnic cu astfel de cazuri.