Proiectul pentru modificarea art. 40 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTV) a fost respins la propunerea Comisiei pentru cultură, care a considerat că inițiativa legislativă ar conduce la "imposibilitatea îndeplinirii obiectivelor constituționale și legale de către cele două servicii publice, acestea pierzând o sursă considerabilă de finanțare, fără să se ofere o alternativă".
Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, Senatul fiind forul decizional.
14 deputaţi şi senatori PSD au depus în 21 decembrie 2015, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă de modificarea a Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se doreşte eliminarea obligativităţii achitării taxei radio-tv.
Iniţiatorii propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe, "măsură aşteptată cu interes nu doar de cei cu venituri scăzute, dar, în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă fiind obligaţi să achite un serviciu care nu le satisfice exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie".
"Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune impune taxarea obligatorie radio-tv prin intermediul furnizorului de energie electrică. Odată cu adoptarea HG 977/203 şi HG 978/2003, colectarea taxei devine obligatorie prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Această lege este neconstituţională, injustă şi discriminatorie atât pentru beneficiari, cât şi pentru operatorii privaţi, încalcă alte legi în vigoare printre care, Legea 296/2004 privind Codul Consumului în care este specificat faptul că este interzisă condiţionarea vânzării către consumator a unui produs de cumpărarea unei cantităţi impuse sau de cumpărarea unui alt produs sau serviciu. Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie", se arată în expunerea de motive.
Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate.
Odată cu abrogarea prevederilor invocate, propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice.
Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, de Petrescu Petre, Andea Petru, Bîrsăşteanu Florică, Căprar Dorel-Gheorghe, Fonta Nuţu, Iane Ovidiu-Cristian, Itu Cornel, Popeangă Vasile, Rădulescu Cătălin-Marian, Săvoiu Ionuţ-Cristian, Stanciu Anghel, Stanciu Zisu, Stan Ion, Tătaru Florin-Cristian.
Propunerea legislativă se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.