“Cât de sănătos este cineva din Germania depinde dacă acesta provine din est sau din vest. Statutul social poate fi un factor-cheie pentru ca decesul cuiva să intervină cu 11 ani mai repede”, notează autorii studiului, citați de Die Welt.
Speranța de viață în UE, ca și în Germania, este de 78 de ani pentru bărbați și 83 pentru femei.
Studiul a arătat că sărăcia își pune amprenta asupra speranței de viață. O femeie dintr-o pătură socială inferioară are o speranță de viață cu 8,4 ani mai mică decât cea a unei femei dintr-o pătură socială superioară.
În cazul bărbaților, diferența este și mai mare: cei bogați vor trăi în medie cu 10,8 ani mai mult decât cei săraci.
“Oamenii din pături sociale inferioare se consideră mult mai puțin sănătoși decât cei din cele superioare. Această stare psihică duce la un număr ridicat de boli cardiovasculare, diabet și depresie.
Cine este mai sărac, fumează mai mult, face mai puțin sport și este supraponderal - trei factori care au un efect negativ asupra inimii și a sănătății în general”, consideră cercetatorii.
Ei adaugă faptul că sănătatea și speranța de viață sunt afectate de dezvoltarea încă din timpul copilăriei. Proveniența socială este evidentă în special din cauza alimentației nesănătoase, a suprapodentarilității și a unor obiceiuri comportamentale greșite.
Este dovedit statistic faptul că 20% din populația Germaniei este formată din imigranți. Cercetătorii au arătat că situația nu diferă foarte mult nici în cazul lor.
“Este adevărat că nu beau atâta alcool, dar fac și mai puțin sport și se hrănesc și mai nesănătos. Mai mult, apelează la servicii medicale mult mai puțin decât populația băștinașă”. (I.D)